« Žene
objavljeno prije 2 godine
Savjeti

Kako postići da beba prespava noć?

Beba se noću budi nekoliko puta, koliko zbog potrebe za jelom, toliko zbog takozvanog Moro efekta.

Kako da beba zaspi?
Kako da beba zaspi? (Pixabay)
Više o

bebe

,

spavanje

,

cijela noć

Svakom novorođenču treba vremena da se privikne na novi svijet i njegova pravila, a tu spadaju i ona kada zaspati i koliko dugo spavati.

Bebe počnu spavati nekoliko duljih sati u komadu tek između navršenih 4-6 mjeseci, a prije toga moraju dostići određenu razinu phihofizičkog razvoja. To je doba koje najviše muči roditelje. Beba se noću budi nekoliko puta, koliko zbog potrebe za jelom, toliko zbog takozvanog Moro efekta - nekontroliranog refleksa zbog kojeg se trzaju djetetovi udovi, a do kojeg dolazi zbog vanjskog uzroka poput iznenadne buke, pokreta ili promjene u temperaturi. Taj efekt potpuno je normalan, ali zbog toga što budi dijete, pomalo naporan za roditelje.

Dijete od 8 mjeseci starosti može prespavati čitavu noć bez buđenja (osim ako se dijete doji. Dijetetom metabolizam brže probavlja majčino mlijeko zbog čega dijete treba češća jesti), no samo zato jer može prespavati 8 sati, ne znači da će beba to i učiniti.

Kako možemo pomoći djetetu da prespava noć?

1. Počnite s pravim vremenom - djeca mlađa od godine dana trebala bi se stavljati na spavanje između 19h i 19:30h. Bebe koje ostaju predugo budne često ne mogu zaspatiili se često bude upravo zato jer su previše isrrpljene.

2. Rutina je važna - djeci je potrebna dosljednost kako bi se osjećala sigurnom i opuštenom tako da nemojte započinjati s čitanjem priča prije spavanja ako to ne namjeravate raditi svake večeri. 

3. Odredite mjesto za spavanje - ponekad je možda lakše ostaviti dijete da zaspi u dnevnom boravku pa ga preseliti u kolijevku, no i time prekidate njegovu rutinu. Ako se dijete smjesti u krevetić prije nego što zaspi, ono će naučiti zaspati samo - i činiti to čak i usred noći kad se probudi. Buđenje na novom i neuobičajenom mjestu potiče osjećaj nervoze i sprječava bebu da zaspi.

4. Ne odustajte - potrebno je nekoliko tjedana da se dijete privikne na novu rutinu, no pokušajte je ne prekidati. Isplatit će se. 

 

Piše: Andrea Holi
28.11.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno