« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 1 dan
STVARNO?

Kako paziti na kremu za sunčanje?

Formulacija kreme sa zaštitnim faktorom za kojom svi potežemo tijekom sunčanih i toplih dana je krhkija nego što biste očekivali

Kako paziti na nju?
Kako paziti na nju? (Arhiva)
Više o

sunčanje

,

krema za sunčanje

,

krema

Kreme za zaštitu od sunca su čuda moderne kozmetike: ne samo da smanjuju količinu ultraljubičastog zračenja koje pada na našu kožu, nego su formulirane tako da zadrže tanak sloj zaštite na cijelom području koje pokrivaju, a pritom su samo malo ljepljive ili masne .

Čak i male promjene u načinu na koji čuvamo i nanosimo kremu za sunčanje mogu promijeniti njenu konzistenciju, što zauzvrat može promijeniti zaštitu koju dobivamo od njih, prenosi Lifehacker.

Evo tri stvari koje potencijalno mogu učiniti vašu kremu za sunčanje manje učinkovitom.

Držanje kreme u vrućem autu - iako se čini praktičnim držati kremu sa zaštitnim faktorom u autu, ipak ne biste to trebali raditi. Krema za sunčanje može se pokvariti na vrućini, pogotovo na ekstremnoj vrućini koja se može dostići u automobilu parkiranom na sunuc. Ukoliko krema ostane na visokoj temperaturi može izgubiti učinkovitost znatno prije isteka roka trajanja. Ako kremu za sunčanje ponesete na plažu ili je trebate ostaviti u automobilu, možete je zaštititi tako da je stavite u hladnjak ili zamotate u ručnike radi izolacije.

Stavljanje u drugi spremnik - promjena spremnika vaše kreme za sunčanje ne zvuči kao da bi to napravila veliku razliku, ali kemičarka Ava Perkins testirala je ideju i otkrila da različite ambalaže doista mogu utjecati na teksturu krema za sunčanje. Perkins je prebacila uzorke tri kreme za zaštitu od sunca u staklene, metalne, plastične i silikonske posude i otkrila da su se u mnogim slučajevima kreme za sunčanje odvojile, uništavajući teksturu ravnomjernog prekrivanja za koju znamo da je važna. Na temelju toga, Perkins kaže da ne bi preporučila prebacivanje vaše kreme za sunčanje u ljepšu ili praktičniju posudu.

Zamrzavanje kreme za sunčanje - iako zamrzavanje kreme za sunčanje vjerojatno pruža dobar osjećaj kada je nanesete, to kvari formulaciju kreme. Kemičarka Michelle Wong objašnjava da su kreme za sunčanje emulzija s vodom koja okružuje sićušne mjehuriće ulja. Kada se voda smrzne, masni i vodeni dijelovi se mogu odvojiti i više se neće ravnomjerno razmazati, a upravo je ravnomjerno prekrivanje ključno za zaštitu od sunca.

Znači, osim što se trebate namazati prije nego se krenete izlagati suncu, pazite na svoju kremu da ne bi bilo problema.

31.07.2023. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.07.2023. 18:09
    stiti od sunca dobro
  2. avatar
    armando
    31.07.2023. 18:09
    stiti od sunca dobro
Novi komentar
nužno
nužno