« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana
SAVJETI

5 dobrih razloga za planinarenje

Hodanje po planinama i istraživanje divljine može pružiti osjećaj smirenosti, ispunjenosti i slobode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

planinarenje

,

hodanje

Dođete na godišnji i crvljite se na suncu da bi uhvatili boju i hvalili se s njom kad se vratite na posao... nije baš nešto, slažete li se? Imamo dobru ideju za vas - dođite negdje gdje bi, uz kupanje, mogli i planinariti?

Zašto? Pa, recimo, planinarenje je mnogo više od samo fizičke aktivnosti na otvorenom. To je iskustvo koje može imati snažan pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Hodanje po planinama i istraživanje divljine može pružiti osjećaj smirenosti, ispunjenosti i slobode.

Potiče mindfulness - dok planinarite, često ste prisiljeni biti prisutni i koncentrirani na trenutak. Hodanje kroz nejednak teren, usponi i spustovi zahtijevaju pažnju i koncentraciju kako bi se osigurala sigurnost. To nas prisiljava da zaboravimo na brige i misli o prošlosti ili budućnosti te se usmjeravamo na sadašnji trenutak.

Povećava osjećaj postignuća - svaki uspon na planini predstavlja izazov. Osjećaj postignuća i zadovoljstva nakon uspona može biti ogroman. To može povećati samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti. Takvi trenuci osjećaja postignuća mogu biti posebno važni kada se osjećamo kao da smo pali jako nisko ili da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji.

Povećava fizičku aktivnost - fizička aktivnost povezana s planinarenjem ima brojne koristi za tijelo i um. Hodanje i penjanje po planinama poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, pomažu u održavanju zdrave tjelesne mase i potiču otpuštanje endorfina, prirodnih kemikalija sreće.

Promiče kreativnost i smanjuje negativne misli - riroda je izvor inspiracije. Hodanje po planinama može potaknuti  kreativnost i maštu. Možete promatrati prekrasne krajolike, ptice, biljke i stijene koje će vas inspirirati i potaknuti  kreativnu stranu. Osim toga, planinarenje pruža priliku za bijeg od svakodnevnih briga i stresa. Dok se suočavate s fizičkim izazovima na planini, mođžete primijetiti kako negativne misli postupno blijede i zamjenjuju se osjećajem mira i olakšanja.

Smanjuje stres i tjeskobu - planinarenje u prirodi ima umirujući učinak na naš um. Provođenje vremena u prirodi smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, što pomaže smanjiti osjećaj tjeskobe i napetosti. Okruženje planina, zelenilom i svježim zrakom može potaknuti osjećaj opuštenosti i smirenosti.

Dakle, bar jedan dan provedite na brdu, planini, nečemu takvom... i odmah ćete se osjećati bitno bolje nego prije.

31.07.2023. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.07.2023. 09:39
    nenma do setnje u prirodi cistvzrak
  2. avatar
    armando
    31.07.2023. 09:39
    nenma do setnje u prirodi cistvzrak
Novi komentar
nužno
nužno