« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 dana i 21 sat
MLJAC

Kako napraviti najbolji domaći kimchi

Osnovni sastojci uključuju kineski kupus, sol, čili papričice, češnjak, đumbir i riblji umak, ali možete prilagoditi recept prema vlastitom ukusu

Mljac na kvadrat!!
Mljac na kvadrat!! (Arhiva)
Više o

Kimchi

,

domaći kimchi

Kimchi, tradicionalni korejski fermentirani prilog, postao je globalno popularan zbog svog bogatog okusa i zdravstvenih prednosti. Osnovni sastojci uključuju kineski kupus, sol, čili papričice, češnjak, đumbir i riblji umak, ali možete prilagoditi recept prema vlastitom ukusu. Evo kako napraviti najbolji domaći kimchi u nekoliko jednostavnih koraka.

Sastojci:

  • 1 veliki kineski kupus
  • 1/4 šalice krupne soli za konzerviranje
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 1 komad đumbira (veličine palca)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica ribljeg umaka (ili soja umaka za vegansku verziju)
  • 2-3 žlice korejskih čili pahuljica (gochugaru)
  • 4 mlada luka
  • 1 srednja mrkva

Priprema:

1. Priprema kupusa:
Kupus prerežite na četvrtine i odstranite korijen. Narežite ga na velike komade te ga stavite u veliku zdjelu. Posolite svaki list između naboranih dijelova kako bi sol ušla u kupus. Ostavite kupus da se namače u soli 1,5 do 2 sata, povremeno ga okrećući. Sol će izvući vodu iz kupusa, omekšavajući ga.

2. Ispiranje i cijeđenje:
Nakon što kupus omekša, isperite ga hladnom vodom kako biste uklonili višak soli. Ostavite da se dobro ocijedi, pritom možete pritisnuti kako bi izašla sva voda.

3. Priprema paste:
Dok se kupus ocjeđuje, napravite pastu od začina. U blenderu izmiksajte češnjak, đumbir, riblji umak, šećer i čili pahuljice. Ako želite manje pikantno, smanjite količinu čilija. Ova pasta dat će kimchiju njegov prepoznatljiv okus.

4. Miješanje:
Mladi luk narežite na tanke trakice, a mrkvu naribajte. U veliku zdjelu stavite ocijeđeni kupus, dodajte pripremljeno povrće te začinsku pastu. Rukama (najbolje u rukavicama) temeljito utrljajte pastu u svaki komad kupusa, pazeći da je ravnomjerno raspoređena.

5. Fermentacija:
Smjesu stavite u čistu staklenku, dobro pritisnite kako bi izašao sav zrak. Ostavite kimchi na sobnoj temperaturi 1 do 2 dana kako bi započela fermentacija, a zatim ga spremite u hladnjak. Kimchi će biti spreman za konzumaciju nakon nekoliko dana, no okus će se produbljivati s vremenom.

Vaš domaći kimchi je spreman! Možete ga poslužiti uz rižu, meso ili kao dodatak salatama. Uživajte u bogatom okusu i probiotičkim dobrobitima ovog tradicionalnog jela.

15.09.2024. 15:06:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.09.2024. 18:15
    Treba znati Dobro napraviti
Novi komentar
nužno
nužno