« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 dana i 16 sati
ZAPAMTITE

Moderna prehrana i njezin utjecaj na zdravlje srca

Jedan od najvećih problema moderne prehrane je prekomjeran unos zasićenih i transmasnih kiselina

Lakše s tim...
Lakše s tim... (Arhiva)
Više o

zdravlje srca

,

moderna prehrana

Moderna prehrana, koju često obilježava visok unos prerađene hrane, šećera, soli i nezdravih masnoća, može imati ozbiljne posljedice na zdravlje srca. Dok tempo života postaje sve brži, ljudi se često oslanjaju na brzu hranu i gotove obroke, ne razmišljajući o dugoročnim zdravstvenim rizicima. Takav način prehrane može povećati rizik od srčanih bolesti, koje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu.

Jedan od najvećih problema moderne prehrane je prekomjeran unos zasićenih i transmasnih kiselina. Ove nezdrave masnoće često se nalaze u prerađenim namirnicama poput čipsa, fast fooda, peciva i industrijskih slastica. Konzumiranje velikih količina tih masnoća može dovesti do povećanja razine LDL ("lošeg") kolesterola u krvi, što dovodi do nakupljanja plaka na stijenkama arterija i povećava rizik od ateroskleroze, stanja koje može izazvati srčani udar ili moždani udar.

Uz to, moderna prehrana obiluje rafiniranim šećerima, koji se nalaze u gaziranim pićima, slatkišima, zaslađenim žitaricama i mnogim drugim prerađenim proizvodima. Visok unos šećera može pridonijeti razvoju pretilosti, inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, a svi ovi faktori znatno povećavaju rizik od srčanih bolesti. Studije pokazuju da prekomjeran unos šećera može uzrokovati upale u organizmu, koje dodatno oštećuju krvne žile i srce.

Prekomjeran unos soli također je karakteristika moderne prehrane. Sol je neizbježna u mnogim prerađenim proizvodima, poput konzervirane hrane, gotovih obroka i grickalica. Prevelik unos soli može dovesti do povišenog krvnog tlaka, jednog od glavnih faktora rizika za razvoj srčanih bolesti. Visok krvni tlak oštećuje krvne žile i povećava opterećenje srca, što dugoročno može dovesti do srčanog udara ili zatajenja srca.

Kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, važno je usvojiti zdravije prehrambene navike. To uključuje povećanje unosa svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masti, poput onih iz maslinovog ulja, ribe i orašastih plodova. Redovita fizička aktivnost i smanjenje unosa prerađene hrane ključni su za očuvanje zdravlja srca u modernom svijetu prepunom brzih i nezdravih opcija.

14.09.2024. 17:58:00
Novi komentar
nužno
nužno