« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako najbolje iskoristiti hranu

Hrana se prečesto baca, jer kad malo razmislite i sjetite se koliko djece na svijetu umire od gladi, trebalo bi se početi odgovornije ponašati

Koristite li hranu racionalno?
Koristite li hranu racionalno? (Arhiva)
Više o

hrana

,

savjeti

,

bacanje hrane

,

iskorištavanje hrane

Vodite računa što bacate - ovo je idealan način za praćenje koju hranu najčešće bacate kako biste sljedeći put kupili manje ili - ništa.

Djeci servirajte manje porcije - na taj ćete način izbjeći bacanje hrane. Radije im ponovno napunite tanjur, nego da na njemu ostaje višak.

Hranu spremajte u zamrzivač - zamrznuto voće i povrće neće se pokvariti, a pri ruci su vam kad ih zatrebate. Osim toga, zadržavaju više vitamina i minerala od voća i povrća koje držite u hladnjaku.

Iskoristite ostatke hrane - nemojte bacati višak hrane, ukoliko ste skuhali previše za jedan objed. Iskoristite to jelo kao osnovu za neko drugo ili jednostavno od jednoga ručka 

Iskoristite svaki dio namirnice - iskoristite, primjerice, riblje kosti za juhu, listove mrkve za pesto ili koštice tikve kako biste pripremili ukusne grickalice.

Maksimalno iskoristite hranu - stari kruh pretvorite u krutone za juhu, a od starih banana napravite zdravi smoothie i na taj način nećete bacati hranu, nego ćete ju ponovno iskoristiti.

Napravite listu prije kupovine - prije nego krenete u kupovinu, osim kupovne liste, napravite i listu namirnica koje imate u kući, tako da vam bude lakše odrediti količine i vrste onoga što vam treba.

Nemojte previše kupovati - ukoliko kupovinu obavljate jednom tjedno, nastojte kupiti samo onoliko naminica koliko će vam trebati za taj tjedan. Budite realistični, ne idealistični.

Ne tražite savršene oblike - savršena oblost krumpira neće mu dati bolji okus, nego će imati identičan kao i onaj koji ima nekoliko grba. To možete iskoristiti u lovu na popuste, obzirom da se zna dogoditi da supermarketi takve, 'nesavršene' namirnice često prodaju sa sniženom cijenom.

Vodite računa o svježini hrane - hranu jedite po načelu da prvo pojedete ono što će se najbrže pokvariti ili istrunuti. Bobičasto voće, breskve i zeleno povrće prvo bi se trebalo naći na listi, dok su tvrđe jabuke, mrkve i krumpiri otporniji i duže mogu trajati. Što se mesa tiče, svježe meso i ribu pripremite u roku od tri dana ili ga stavite u zamrzivač.

 

Inapravite - dva.

16.03.2016. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno