« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
HE HE

Kako nagovoriti dijete da jede povrće

Voće i povrće pet ili čak sedam puta dnevno? Uz ovakav savjet upravo roditelji mogu izgubiti nadu jer djeca, kako je poznato, manje vole zelenje

Djeca nisu baš sretna s povrćem
Djeca nisu baš sretna s povrćem (Arhiva)
Više o

djeca

,

povrće

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pet porcija voća i povrća dnevno. Povrće sadrži malo kalorija, ali zato ima puno vitamina, minerala, vlakana i drugih sastojaka, koji su dobri za naše tijelo.

Studija Sveučilišta u Londonu došla je do rezultata da pet puta dnevno nije dovoljno. Trebali bismo jesti najmanje sedam takvih obroka. Istraživači pišu da se pokazalo da je konzumacija voća i povrća povezana s manjom smrtnošću. Analizirali su zdravstvene studije iz Engleske. Biljna hrana smanjuje rizik od povišenog krvnog tlaka, bolesti srca i cirkulacije kao i moždanih udara.

Važna je količina

Ali, je li realno očekivati da ljudi sedam puta dnevno jedu voće i povrće? Neki čak imaju poteškoće ručati u ubrzanom poslovnom životu.

I raznovrsnost bi trebala biti velika, dakle trebalo bi mijenjati mnoge različite vrste. I zato ima smisla, pojesti 400 grama povrća tijekom dana, u više obroka. Dakle, radije više manjih porcija različitih sorta dnevno, nego jednu veliku porciju istog povrća.Nekada nije dovoljan ni broj porcija po danu, kaže Antje Dahl iz Njemačkog društva prehranu u razgovoru za Deutsche Welle. Nije odlučujuća učestalost, nego ukupna količina povrća, koju netko dnevno uzima. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije to bi trebalo biti 400 grama povrća i 350 grama voća. Povrće je još zdravije od voća, jer sadrži manje šećera.

Uostalom, onaj tko za ručak jede povrće i kao prilog salatu, pojeo je dvije porcije, a ne jednu.

Dakle: Što više povrća, to bolje, svejedno u koje vrijeme

Djeca baš ne vole povrće

Djeca u dobi između četiri i šest godina trebala bi jesti 200 grama povrća i 200 grama voća, kaže Dahl.

Povrće ima malo energije - a djeca uče voljeti energetski bogate namirnice, jer da bi rasla, trebaju energiju, kaže Sylvie Issanchou u intervjuu za Deutsche Welle. Ona dodaje kako k tome neke vrste povrća imaju gorak okus, "a mi tek trebamo naučiti voljeti gorke okuse".Ali roditelji znaju da je to jednostavnije reći nego provesti. Jednog četverogodišnjaka neće se dati uvjeriti u to argumentom da je povrće zdravo i da smanjuje smrtnost stanovništva. On će svejedno uzeti pomfri i čokoladu.

Issanchou je koordinatorica projekta 11 istraživačkih instituta iz šest europskih zemalja. Istraživači su se bavili pitanjem kako pridobiti djecu u dobi od šest mjeseci do šest godina života da jedu povrće. I rezime je: da, to je moguće!

Traži se strpljenje

Roditelji moraju biti ustrajni, kaže Issanchou. Trebaju djeci uvijek iznova nuditi povrće, "pa i onda ako reakcija bebe nije pozitivna".

Biti strpljiv posebno je važno kada su djeca u dobi između 18 mjeseci i dvije godine. Dijete može odbiti sva moguća jela, pa i ona koja je ranije rado jelo. "To je jedna faza u normalnom razvoju", kaže Issanchou. "Roditelji moraju čekati i uvijek iznova pokušavati." Ipak, roditelji nikada ne bi trebali djecu prisiljavati, upozorava ona.

Također nije nužno da dijete jede sve vrste povrća. Ljudi su različiti, i različito su osjetljivi na okuse i mirise. "Ako dijete uopće ne voli neku vrstu povrća, to nije tako strašno. Tada mu jednostavno dajte neko drugo povrće."

Prema podacima istraživača Hab-Eata važno je djetetu uvijek nuditi neku novu vrstu povrća, dakle onu koju ne poznaje. "Djeci jedan okus može i dodijati", kaže Issanchou.

Ako je iscrpljen izbor povrća u supermarketu, pomoglo bi ponuditi poznate vrste povrća ali svježe, ili ih skuhati na drukčiji način ili ih npr. pripremiti sa sirom.

Živjeti zdravo zahtjeva vrijeme - i novac

"Roditelji mogu skriti povrće u pireu ili ribano u nabujcima i umacima", kaže Antje Dahl. Ili se djetetu može pripremiti ražnjiće od povrća. "Naravno, to je i nešto posla", dodaje ona. Ako su baš oba roditelja zaposlena puno radno vrijeme, moguće je da će nedostajati vremena za dulje ostajanje u kuhinji.

Ali i manje bogat bankovni račun može čovjeka zaustaviti u nakani da živi zdravo. Francuski i američki znanstvenici 2004. godine izvijestili su da nezdrava hrana s puno masnoća i šećera košta manje nego zdrava hrana prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. "Dodatnih 100 grama voća i povrća znači i veće troškove od 0,18 do 0,29 eura dnevno", doznali su u analizi francuskih supermarketa.

I voće i povrće su još uvijek mnogo skuplji od čokolade i gumenih bombona.

Piše: Brigitte Osterath/Ivana Zrilić/DW
11.04.2014. 10:52:00
Novi komentar
nužno
nužno