« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
MLJAC

Kako luk čuva naše zdravlje

Luk je sjajan za zdravlje, i to sve vrste, pa da vidimo koja će od njih najbolje poslužiti za određene vrste tegoba - a miris ćete ukloniti žvakanjem peršina

Sve vrste luka izuzetno su zdrave
Sve vrste luka izuzetno su zdrave (Arhiva)
Više o

češnjak

,

luk

,

poriluk

,

mladi luk

,

vlasac

Luk je jedna od namirnica koju uvijek moramo imati pri ruci, jer osim što će poboljšati okus jela, učinit će i prava mala čuda za naše zdravlje, pa da vidimo koja vrsta luka donosi kakve koristi.

Crveni luk - slično poriluku, crveni luk odgovoran je za krvožilno zdravlje ali isto tako je ključan u preventivi raka. Ekstrakt crvenog luka, bogat brojnim sulfidima sprečava rast i razvitak stanica tumora.Crveni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je pridoneti telu jačanjem imuniteta što znači da ćete ovu sezonu proći bez prehlade i gripe, a još je učinkovitiji u sprečavanju bakterijskih bolesti.

Češnjak - bogat je izvor kroma, minerala koji pomaže stanicama da na odgovarajući način reagiraju na nivo inzulina u krvi. Tim procesom češnjak regulira djelovanje inzulina, odnosno razinu šećera u krvi kod dijabetičara. Količina vitamina C i mangana u češnjaku pomaže u liječenju prehlade i gripa svojim protuupalnim djelovanjem. Piridoksin i vitamin B se pak bore protiv neurotičnih stanja.

Ljutika - luk kozjak, kozji luk kako se još naziva ima veću nutritivnu vrijednost ostalih sorti. Ima više antioksidansa, minerala i vitamina od uobičajenog luka. Ljutika obiluje vitaminom A koji služi kao snažan antioksidans pri zaštiti organizma od raka pluća, raka grla i ustiju. Osim vitamina A, luk kozjak ima veliku koncentraciju minerala i elektrolita poput željeya, kalcija, bakra, kalija i fosfora.

Mladi luk - pun je vitamina C i vitamina K koji su nužni za normalan razvitak kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini kosti čvrstima te povećava iskoristivost kalcija iz hrane dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustoće. Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban tijelu za očuvanje zdravlja oka. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.

Poriluk - sadrži značajne količine bioflavonoida kempferola koji se pokazao kao sjajna zaštita protiv oštećenja krvnih žila, uključujući ona od strane rekativnog kisika. Uz to, koncentracija folne kiseline u poriluku igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključni je vitamin B-kompleksa koji podupire kardiovaskularni sustav uravnotežujući razinu homocisteina u organizmu. U poriluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne žile i stanice od štetne oksidacije.

Vlasac - zahvaljujući idealnoj kombinaciji željeza i vitamina C u njemu, vlasac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv umora. Kao i ostala njegova rodbina, sjajan je kao prevencija bolesti.

15.11.2015. 09:15:00
Novi komentar
nužno
nužno