objavljeno 15.11.2015. 09:15:00
MLJAC

Kako luk čuva naše zdravlje

Luk je sjajan za zdravlje, i to sve vrste, pa da vidimo koja će od njih najbolje poslužiti za određene vrste tegoba - a miris ćete ukloniti žvakanjem peršina

Sve vrste luka izuzetno su zdrave
Sve vrste luka izuzetno su zdrave (Arhiva)

Luk je jedna od namirnica koju uvijek moramo imati pri ruci, jer osim što će poboljšati okus jela, učinit će i prava mala čuda za naše zdravlje, pa da vidimo koja vrsta luka donosi kakve koristi.

Crveni luk - slično poriluku, crveni luk odgovoran je za krvožilno zdravlje ali isto tako je ključan u preventivi raka. Ekstrakt crvenog luka, bogat brojnim sulfidima sprečava rast i razvitak stanica tumora.Crveni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je pridoneti telu jačanjem imuniteta što znači da ćete ovu sezonu proći bez prehlade i gripe, a još je učinkovitiji u sprečavanju bakterijskih bolesti.

Češnjak - bogat je izvor kroma, minerala koji pomaže stanicama da na odgovarajući način reagiraju na nivo inzulina u krvi. Tim procesom češnjak regulira djelovanje inzulina, odnosno razinu šećera u krvi kod dijabetičara. Količina vitamina C i mangana u češnjaku pomaže u liječenju prehlade i gripa svojim protuupalnim djelovanjem. Piridoksin i vitamin B se pak bore protiv neurotičnih stanja.

Ljutika - luk kozjak, kozji luk kako se još naziva ima veću nutritivnu vrijednost ostalih sorti. Ima više antioksidansa, minerala i vitamina od uobičajenog luka. Ljutika obiluje vitaminom A koji služi kao snažan antioksidans pri zaštiti organizma od raka pluća, raka grla i ustiju. Osim vitamina A, luk kozjak ima veliku koncentraciju minerala i elektrolita poput željeya, kalcija, bakra, kalija i fosfora.

Mladi luk - pun je vitamina C i vitamina K koji su nužni za normalan razvitak kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini kosti čvrstima te povećava iskoristivost kalcija iz hrane dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustoće. Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban tijelu za očuvanje zdravlja oka. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.

Poriluk - sadrži značajne količine bioflavonoida kempferola koji se pokazao kao sjajna zaštita protiv oštećenja krvnih žila, uključujući ona od strane rekativnog kisika. Uz to, koncentracija folne kiseline u poriluku igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključni je vitamin B-kompleksa koji podupire kardiovaskularni sustav uravnotežujući razinu homocisteina u organizmu. U poriluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne žile i stanice od štetne oksidacije.

Vlasac - zahvaljujući idealnoj kombinaciji željeza i vitamina C u njemu, vlasac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv umora. Kao i ostala njegova rodbina, sjajan je kao prevencija bolesti.

15.11.2015. 09:15:00
http://m.metro-portal.hr/kako-luk-cuva-nase-zdravlje/95001/