« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako kupiti dobro božićno drvce?

Potrebna im je prilagodba pa ih prije unošenja treba držati u garaži ili pod ceradom kako razlika u temperaturi ne bi bila prevelika

Kako odabrati pravo?
Kako odabrati pravo? (Arhiva)
Više o

savjeti

,

božićno drvce

Božićna drvca kupuju se ovih dana, štoviše čak i više nego do sada jer nas je korona blokirala u životu i treba nam barem nešto što će nam dati malo radosti.

No, pritom treba dobro paziti što se i kako kupuje, kako bi uspješno ostalo živo koliko nam treba u kući.

Tek toliko da znate, drvca rastu u hladnim temperaturama i osjetljiva su na toplinu. Unošenjem u topli dom mogu doživjeti šok zbog čega će im otpasti iglice.

Potrebna im je prilagodba pa ih prije unošenja treba držati u garaži ili pod ceradom kako razlika u temperaturi ne bi bila prevelika.

Stoga, evo par dobrih savjeta...

Na početku - mjerenje - prilikom kupovine osim na karakteristike treba pripaziti i na visinu božićnog drvca. Najbolje je prvo izmjeriti visinu prostorije u kojem ga mislite držati kako ne biste kupili preveliko ili premalo drvce. Pritom treba imati na umu i visinu stalka u koje ćete staviti jelu ili smreku.

Nordijska jela ili smreka? - kod odabira božićnog drvca treba pripaziti na njihovu izdržljivost. Nordijska jela savršeno je božićno drvce zato što su joj iglice glatke i ne ispadaju. Također, grane su snažne tako da će izdržati težinu svih božićnih ukrasa. Unatoč tome, smreka je najčešće božićno drvce, a većina ljudi je voli zbog intenzivnog mirisa. Osjetljivija je na promjene temperature nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umjerenom temperaturom.

Podalje od radijatora - u kući ga je najbolje držati što dalje od radijatora i direktne sunčeve svjetlosti jer će to usporiti opadanje iglica. Toplina isušuje drvce zbog čega ono brže propada i dobiva smeđu boju. Upravo zbog toga preporučuje se u blizini držati ovlaživač zraka.

Težina je važna - nakon što pronađete drvce idealne visine, provjerite koliko je teško, savjetuju prodavači. Što je drvce teže, to znači da zadržava više vode. Samim time znači da je zdravije i da će trajati dulje.

Treba mu vode - odrezano božićno drvce u prosjeku traje od četiri do šest tjedana. Da bi trajalo što duže, treba mu podrezati deblo za centimetar i pol te ga uroniti u vodu. Tako će dulje vremena ostati svježe i neće posmeđiti. Osim toga, preporučuje ga se baš kao i ostale kućne biljke povremeno pošpricati vodom

20.12.2020. 22:01:00
Novi komentar
nužno
nužno