« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Spriječiti, a ne liječiti...

Jedite sir i pijte crno vino i spriječite demenciju i Alzheimerovu bolest, kažu znanstvenici - tko smo mi da se bunimo...

Malo sira, malo vina...
Malo sira, malo vina... (Arhiva)
Više o

vino

,

alzheimer

,

sir

Starenje je prirodni proces u čovjekovom životu. S vremenom tijelo postaje ranjivije i povećava se rizik od raznih oboljenja, uključujući i razvoj demencije. No, nije sve izgubljeno jer čini se da ipak možemo pomoći zaštiti mozak.

Rezultati novog istraživanja koje je proučavalo odnos prehrane i razvoja demencije pokazali su zanimljiv učinak sira i vinapiše IFLScience.

Longitudinalna studija proučavala je 1787 Britanaca kroz deset godina. Svaki ispitanik je u razdoblju između 2006. i 2010. godine riješio tzv. fluidni test inteligencije (FIT) koji mjeri vještine učenja i pamćenja te je test ponovljen od 2012. do 2013. i ponovno od 2015. do 2016. godine.

Uz rješavanje testa, ispitanici su odgovarali na pitanja vezana uz svakodnevnu prehranu.

Analiza je pokazala kako je dnevni unos sira kroz duže vrijeme snažan prediktor boljih rezultata na FIT testu. Pokazalo se da sir pruža značajno veću razinu zaštite protiv kognitivnih deficita koji su rezultat starenja nego bilo koja druga namirnica.

No, to je bilo vidljivo samo kod osoba u čijoj obiteljskoj povijesti nema slučajeva Alzheimerove bolesti.

20.12.2020. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.12.2020. 18:31
    paški sir mljacccccccccccc
Novi komentar
nužno
nužno