« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako jednostavno smanjiti unos soli?

Odrasli bi trebali unositi manje od 5 grama soli, a unos soli za djecu procjenjuje se u odnosu na njihove energetske potrebe

Morska sol
Morska sol (Arhiva)
Više o

savjeti

,

sol

,

manji unos

Sol je neophodan mineral za tijelo, pomaže kod hidratizacije, reguliranja šećera u krvi, doprinosi zdravlju štitnjače i pomaže kod kvalitetnog sna, piše Medical Daily.

Međutim, danas se zbog sve većeg unosa prerađene hrane unosi previše soli što dovodi do brojnih zdravstvenih problema poput visokog tlaka, moždanog udara i srčanih problema. Iako to nije jedini razlog, treba ograničiti unos soli

Odrasli bi trebali unositi manje od 5 grama soli, a unos soli za djecu procjenjuje se u odnosu na njihove energetske potrebe. 

Stoga, evo savjeta kako smanjiti unos soli u organizam:

Dodajte začine - za poboljšavane okusa upotrijebite različite biljke i začine. Smrznuto ili svježe bilje poput origana, peršina, kumina, đumbira i mnogih drugih može poboljšati okus vaše hrane bez dodavanja soli. Ako kupujete gotove začine pazite da se u njima ne nalazi sol.

Istražite prije kupovine - mnogi restorani, radi praktičnosti, koriste prerađene sastojke. Potražite mjesta koja koriste svježe sastojke ili uzimaju proizvode od lokalnih proizvođača. Većina lanaca brze hrane dodaje velike količine soli u svojim jelima pa ih je dobro izbjegavati.

Jedite hranu bogatu vlaknima - hrana s visokim udjelom vlakana i malo soli pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. "Vlakna su neprobavljiv dio biljne hrane koji pomaže premještanju hrane duž probavnog trakta, boljeg kontroliranja razine šećera u krvi i može smanjiti razinu kolesterola u krvi. Hrana s viskom udjelom vlakana uključuje prirodne antioksidanse koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti", objavila je klinika Cleveland, a prenosi Medical Daily.

Naučite čitati deklaracije - ne kupujte automatski proizvode na kojima piše kako ima manju količinu masnoće, soli ili ugljikohidrata. Pogledajte stražnju stranu svakog proizvoda i pročitajte sastojke.

Pripremajte hranu - kada pripremate vlastitu hranu točno znate koje sastojke ste stavili i u kojim su količinama. Prerađena hrana sadrži velike količine soli koja se koristi zbog konzerviranja

29.11.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno