« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
SAVJETI

Kako izbjeći trovanje hranom na ljetnim vrućinama

Ljetne vrućine imaju velikog utjecaja na kvalitetu hrane pa nije rijetkost da se zbog pogrešnog načina čuvanja hrana pokvari, a mi je pojedemo misleći da je dobra

Pazite kako čuvate hranu
Pazite kako čuvate hranu (Arhiva)
Više o

savjeti

,

vrućine

,

trovanje hranom

,

čuvanje hrane

Ljeto donosi gomilu ukusnih plodova prirode koji su zdravi i ukusni, no ako ih ne čuvamo na pravi način mogu se lako pokvariti i donijeti nam velike zdravstvene probleme nakon konzumacije. 

Crveno meso, perad i plodovi mora u hladnjaku moraju stajati odvojeno od ostatka namirnica i, kao i jaja, treba ih pregledati prije konzumacije. Svaka sumnjiva mrlja ili čudan miris razlog su za bacanje. 

>> Rok trajanja namirnica u hladnjaku i zamrzivaču >>

Jaja se lako kvare na vrućinama, stoga i ona moraju biti u hladnjaku cijelo vrijeme, a prije upotrebe treba ih razbiti u posebnoj zdjelici i pomirišati. Ako vam je miris imalo sumnjiv, bacite ga i uzmite drugo.

Lisnato i zeljasto povrće treba nakon kupovine staviti u hladnjak neoprano, da vlaga ne pogoduje razvoju bakterija i dobro ga oprati prije kuhanja ili konzumacije. Pere se pod mlazom vode kako bi se uklonili ostaci zemlje i bakterije - nikako u zdjeli jer će to bakterije zadržati na njemu.

>> Kako čuvati hranu >>

Mliječni proizvodi također se cijelo vrijeme moraju čuvati u hladnjaku, naročito nepasterizirani proizvodi s tržnice poput svježeg sira i vrhnja. Prije konzumacije obavezno pregledati da se nije uhvatila plijesan.

>> Riješite se klica i bakterija u kuhinji >>

Uz to, nabavite dvije daske za rezanje - jednu za meso, drugu za povrće, a namirnice obavezno perite odvojeno. Kuhinjske spužve mijenjajte jednom tjedno ili ih operite u perilici posuđa, a kuhinjske krpe treba promijeniti još češće jer su najveći izvor moguće zaraze u kuhinji.

09.06.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno