« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako ispravno zamrznuti voće i povrće

Kako se koja namirnica mora zamrznuti, a što nikako ne zamrzavati i koliko dugo su zamrznute namirnice dobre za konzumaciju?

Što se i kako može zamrznuti
Što se i kako može zamrznuti (Arhiva)
Više o

voće

,

povrće

,

zamrzavanje

,

smrznuta hrana

Voće i povrće preplavilo je naše tržnice, no vrijeme obilja neće baš trajati toliko dugo - moglo bi biti pametno početi razmišljati o spremanju svježih plodova prirode u zamrzivače.

Kao što je dobro poznato, svježe zamrznuti plodovi i dalje su zdravi i puni vrijednih nutrijenata, no treba znati što se i kako može zamrznuti, pa evo par savjeta.

Što se nikako ne smije zamrzavati - povrće puno vode kao što su krastavci, zelena salata, lubenica ili je škrobnog sastava npr. krumpir. 

Blitva i špinat - možete zamrzavati nakon blanširanja, a kod pripreme treba ih još smrznute staviti na vruće ulje

Bobičasto voće - najbolje ga je zamrznuti tako da zamrznete svaku bobu za sebe (posložite bobe na pladanj prije stavljanja u zamrzivač), i onda zamrznute bobe stavite u vrećicu za zamrzavanje. Na taj način bobe ostaju cijele i lijepe pa ćete i usred zime moći svoju omiljenu tortu ukrasiti voćem iz svog vrta. 

Gljive - treba prvo očistiti, oprati i dobro posušiti, a ako ih ne režete odvojite barem stapke. Usitnjene gljive možete zamrznuti ili blanširane ili lagano pirjane na luku. 

Jabuke i tikvice - naribati, ocijediti pa zamrznuti

Korjenasto povrće - mrkva, peršin, celer i slično korjenasto povrće dobro je usitniti prije zamrzavanja

Mahunarke - mogu se zamrzavati bez ikakvih ograničenja, a nije ih loše blanširati prije zamrzavanja.

Zamrznuta hrana ne bi trebala stajati u zamrzivaču duže od 6 do 12 mjeseci. Imajte na umu da jednom odmrznutu hranu nikako ne smijete ponovo zamrzavati.

09.07.2017. 13:29:00
Novi komentar
nužno
nužno