Kako ispeći dobar kruh
Za kruh su potrebna doslovno samo tri sastojka, brašno, voda i sol, ili četiri, ako u sve dodajete kvasac
Kruh naš svagdašnji jede se svakoga dana - većina ljudi kupuje kruh bez puno razmišljanja, no ima onih koji pažljivo biraju sastojke i peku ga sami... upravo za te je ovaj tekst.
Naime, za kruh su potrebna doslovno samo tri sastojka, brašno, voda i sol. Četiri, ako u sve dodajete kvasac. Također možete dodati i sjemenke ako niste potpuni početnik.
Ako, pak, tek krećete peći vlastiti kruh nekoliko je grešaka koje vrlo lako možete napraviti, a prilično utječu na to kako će vam kruh ispasti.
>> Zašto treba izbjegavati kruh i kolače iz trgovina >>
Koristite premladi starter - ako ste od onih ambicioznijih koji sami doma rade starter, važno je da starter ostavite da dozri do kraja. Ako za kruh koristite premladi starter kruh će biti prezbijen i žilav.
Koristite krivo brašno - tekstura kruha može biti potpuno kriva ako koristite krivo brašno. Različite vrste braša imaju različita glutenska svojstva. U receptu pročitajte kakvo vam brašno treba ili na pakiranju brašnja pročitajte je li pogodno za kruh.
Prekratko ga mijesite - kako biste pogodili teksturu kruh treba dobro premijesiti. Tako se aktivira gluten. Najčešća pogreška je što ljudi premalo mijese kruh. Kruh bi trebalo mijestiti 15 do 20 minuta.
>> 3 vrste kruha koje su dobre za vas >>
Prekratko ga ostavljate na dizanju - kvascu treba vremena da naraste kako bi se kruh digao. Često su ljudi prenestrpljivi pa skraćuju vrijeme dizanja. U receptima je obično napisano koliko dugo se kruh treba dizati i to treba poštovati.
Ubijate kvasac - ako vam se tijesto ne diže, gotovo je sigurno da ste ubili kvasac. Kvasac najprije treba staviti u mlaku vodu da "procvjeta". Ako je voda prevruća, ubit će kvasac, ako je prehladna neće ga aktivirati.
>> Dobar trik za svjež kruh >>
Volite topli kruh - da, topli ruh je prefin, ali ako ga zarežete dok je još topao on će dobiti previše zraka, osušit će se i popljesniviti, piše Eat this.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar