« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
HEH?!

Kako dočekati siječanj bez viška kilograma

Osim što je hladnije pa tijelo traži jaču hranu, tu su i blagdani kada se, htjeli mi to ili ne, obilno jede

Lakše malo :)
Lakše malo :) (Arhiva)
Više o

savjeti

,

debljanje

,

blagdani

Vitka linija koju smo doveli u red pred ljeto i uspjeli održavati proteklih mjeseci sada je ozbiljno ugrožena. Osim što je hladnije pa tijelo traži jaču hranu, tu su i blagdani kada se, htjeli mi to ili ne, obilno jede...

Pa kako onda preživjeti prosinac bez viška kilograma? Nije jednostavno, priznajemo, ali uz ovih nekoliko savjeta mogli biste ipak uspjeti...

80/20 ili Paretovo pravilo - to bi značilo da 80 posto dnevnog unosa hrane trebaju biti zdrave i kvalitetne namirnice, a 20 posto može biti nezdravih ili nedozvoljenih. Na taj ćete način moći uživati u blagdanskim jelima, a istovremeno kontrolirati svoje kilograme.

Gledajte širu sliku - slažete  li jelovnik na dnevnoj bazi, riskirate da se češće ljutite na sebe i osjećate se krivima zbog toga što ste pojeli kolač više. Ako jelovnik organizirate na tjednoj bazi dat ćete si prostora da "pogrešku" ispravite dan kasnije ili da se dan prije pripremite za gozbu tako što ćete jesti laganiju i manje kaloričnu hranu.

Trening visokog intenziteta - što intenzivnije trenirate, to više kalorija trošite što znači da više možete pojesti, a da se ne udebljate. Najbolji izbor je HIIT - visoko intenzivni intervalni trening u kojem se izmjenjuju periodi visokog napora i odmora, u trajanju (i jedni i drugi) od 30 do 120 sekundi.

Umjereno s alkoholom - pravilo 80/20 vrijedi i po pitanju alkohola. Umjerena konzumacija sasvim je u redu. Birajte crno vino, viski, tamno pivo koji imaju pozitivan učinak na zdravlje, naravno samo ako se piju u umjerenim količinama, odnosno četiri pića na tjedan. 

Zaboravite na 'cheat day' - s obzirom da u prosincu jedemo puno više, no u ostalim mjesecima u godini (brojni domjenci, češća obiteljska okupljanja i druženja s prijateljima specifična su za blagdansko vrijeme) izbjegavajte dan u tjednu u kojem se častite kolačima i svim onim zabranjenim namirnica, jednostavno zbog toga jer se takvi dani u prosincu nameću sami od sebe.

11.12.2019. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.12.2019. 10:11
    manje papat
Novi komentar
nužno
nužno