« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
TRIKOVI

Kako da nam voće i povrće dulje ostane svježe

Kvari li se voće i povrće brže nego što mislite da bi trebalo, možda ga čuvate na krivi način. Za početak, nije sve voće i povrće kompatibilno, pa zna loše utjecati jedno na drugo

Kako se sprema voće i povrće
Kako se sprema voće i povrće (Shutterstock)
Više o

voće

,

povrće

,

svježina

,

spremanje

,

hladnjak

Voće i povrće najbolje je jesti svježe ili svježe pripremljeno, no što kad imamo vremena za kupovinu jednom tjedno, pa kupimo sve što će nam trebati do sljedećeg tjedna?

U takvim slučajevima vrijedi poslušati savjete strčnjaka koji kažu da su namirnice s velikim udjelom etilena najveći problem, jer taj plin uzrokuje dozrijevanje ne samo njih, nego i plodova u njihovoj blizini.

Stoga, evo kratkog vodiča:

Spremati zajedno (zbog velikog udjela etilena) - jabuke, marelice, avokado, zrela banana, dinja, kivi, mango, nektarine, papaja, marakuja, breskve, kruške, šljive i rajčica.

Držati podalje od njih: nezrele banane, zeleni grah, endivija, brokula, prokulica, kupus, mrkva, cvjetača, blitva, krastavci, patlidžan, lisnato povrće, peršin, grašak, paprika, špinat, bundeva, slatki krumpir, potočarka, lubenica.

Nadalje, voće i povrće ne pere se prije spremanja u hladnjak, a bobičasto voće pere se u zdjeli vode s octom koji će uništiti bakterije i spriječiti nastanak plijesni - no nakon toga treba se prvo osušiti, pa tek zatim spremiti u hladnjak.

Na sobnoj temperaturi drže se grah, krastavci, patlidžani, paprike i tikvice, kao i većina vrsta egzotičnog voća.

18.07.2016. 13:23:00
Novi komentar
nužno
nužno