« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
klik, klik

Kad internet postane bolest

Stručnjaci smatraju da je najvažnije što prije vratiti ovisnike u stvarni život, bilo uklanjanjem računala ili posjetom centru za odvikavanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

internet

,

računalo

,

ovisnost o internetu

,

internetmanija

Adolescenti koji su previše vezani za Internet izlažu se dva puta većem riziku da naštete sebi samima. Studija objavljena u časopisu Injury Prevention, provedena nad 1,500 mladih otkrila je da je jedna od deset mladih osoba umjereno ovisna o Internetu dok je oko 1 posto teško ovisnih.

Federico Tonioni, psihijatar iz klinika Gemelli iz Rima opisuje koje su posljedice prečestog sjedenja za ekranom i kako uopće znati radi li se o ovisnosti. Patološka ovisnost nije proporcionalna vremenu koje se provede na Internetu, no povezana je s činjenicom da se slobodno vrijeme opsesivno troši online uz odbojnost prema stvarnom svijetu i životu. Istovremeno, ovisnik pokazuje veliku nezainteresiranost za ostale aktivnosti.

Kad se radi o rizicima, internetmanija uglavnom izaziva probleme psihološke prirode. Zatim su tu oči - previše buljenja u ekran nije pametna praksa. Osim toga, ovisnost se u tjelesnom smislu može manifestirati u krizama poput onih narkomanskih tijekom apstinencije. Promjene raspoloženja, manjak sna, bolovi u leđima, umor očiju sve su to pokazatelji da osoba previše vremena provodi za računalom.

Što učiniti u takvom slučaju? Najbolje je spriječiti da do toga uopće dođe. No, često je prekasno za to. U SAD-u se često ukloni računalo ili se zamijeni nekim kućnim ljubimcem. Ipak, nužno je obratiti se stručnjacima za pomoć - diljem svijeta ovisnost o internetu se prepoznaje kao prava pošast i otvaraju se centri za odvikavanje. Najvažnije je vratiti te ljude u stvarni život.

14.12.2009. 09:48:50
Novi komentar
nužno
nužno