objavljeno 14.12.2009. 09:48:50
klik, klik

Kad internet postane bolest

Stručnjaci smatraju da je najvažnije što prije vratiti ovisnike u stvarni život, bilo uklanjanjem računala ili posjetom centru za odvikavanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Adolescenti koji su previše vezani za Internet izlažu se dva puta većem riziku da naštete sebi samima. Studija objavljena u časopisu Injury Prevention, provedena nad 1,500 mladih otkrila je da je jedna od deset mladih osoba umjereno ovisna o Internetu dok je oko 1 posto teško ovisnih.

Federico Tonioni, psihijatar iz klinika Gemelli iz Rima opisuje koje su posljedice prečestog sjedenja za ekranom i kako uopće znati radi li se o ovisnosti. Patološka ovisnost nije proporcionalna vremenu koje se provede na Internetu, no povezana je s činjenicom da se slobodno vrijeme opsesivno troši online uz odbojnost prema stvarnom svijetu i životu. Istovremeno, ovisnik pokazuje veliku nezainteresiranost za ostale aktivnosti.

Kad se radi o rizicima, internetmanija uglavnom izaziva probleme psihološke prirode. Zatim su tu oči - previše buljenja u ekran nije pametna praksa. Osim toga, ovisnost se u tjelesnom smislu može manifestirati u krizama poput onih narkomanskih tijekom apstinencije. Promjene raspoloženja, manjak sna, bolovi u leđima, umor očiju sve su to pokazatelji da osoba previše vremena provodi za računalom.

Što učiniti u takvom slučaju? Najbolje je spriječiti da do toga uopće dođe. No, često je prekasno za to. U SAD-u se često ukloni računalo ili se zamijeni nekim kućnim ljubimcem. Ipak, nužno je obratiti se stručnjacima za pomoć - diljem svijeta ovisnost o internetu se prepoznaje kao prava pošast i otvaraju se centri za odvikavanje. Najvažnije je vratiti te ljude u stvarni život.

14.12.2009. 09:48:50
http://m.metro-portal.hr/kad-internet-postane-bolest/28504/