« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
HMMM...

Kad bi trebali ići na spavanje?

Najdublji i najmirniji dio našeg sna je između 22 sata i 2 ujutro što znači da, ukoliko rano odemo u krevet na spavanje, bit ćemo naspavani i odmorni

A kad vi idete na spavanje?!
A kad vi idete na spavanje?! (Arhiva)
Više o

spavanje

,

počinak

Spavanje je mnogima od početka korone krenulo ukrivo - i oni koji su spavali bez problema sada im nije lako zaspati, a zapravo bi trebali. Naime, znate li kad je najbolje krenuti na počinak?

Naravno, riječ je o ranom odlasku na spavanje koje ima jako puno pozitivnih učinaka na um i tijelo. U krevet bi najbolje bilo otići oko 22 sata.

Najprije, najdublji i najmirniji dio našeg sna je između 22 sata i 2 ujutro što znači da, ukoliko rano odemo u krevet na spavanje, bit ćemo naspavani i odmorni.

Bolja kontrola nad emocijama - istraživanja su pokazala da su ljudi koji spavaju dovoljno uglavnom sretniji u životu. Kada nam nedosaje kvalitetnog sna, naše emocije mogu biti nestabilnije jer ih je teže kontrolirati. Također, ranije spavanje može značiti i ranije buđenje, što može biti važno ako želimo uhvatiti više dnevnog svetla i serotonina - hormona sreće za poboljšanje raspoloženja

Smanjuje se stres - nedovoljno spavanja može stvoriti veoma visoku razinu hormona stresa, kortizola, u tijelu. Posljedica toga je stvaranje tjeskobe. Kada dobro odmorite i tako smanjite taj nivo kortizola, imaćete više energije tokom dana.

Tijelo se vraća u formu - kad smo u dubokom ciklusu spavanja, naše tijelo se liječi stvaranjem somatropina - hormona rasta. Ova ključna aktivnost pomaže da budemo u top formi narednog dana, posebno kada su u pitanju fizički aktivne osobe.

Stoga, krenite ranije u krevet - rana jutra su divna!

11.02.2022. 21:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.02.2022. 21:56
    7 do 8 sati sna najvaznije
Novi komentar
nužno
nužno