« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Južna Karolina: Obama ‘uništio’ Hillary Clinton

Senator iz Illinoisa ostvario veliku pobjedu na stranačkim predizborima

Devet dana prije ‘super utorka’, kada se predizbori održavaju u 22 savezne države, Obama osvojio više od 50 posto glasova
Devet dana prije ‘super utorka’, kada se predizbori održavaju u 22 savezne države, Obama osvojio više od 50 posto glasova (AFP)
Više o

Barack Obama

,

Hillary Clinton

Barack Obama, crnački senator iz Illinoisa, premoćno je pobijedio na stranačkim predizborima u Južnoj Karolini i još više učvrstio svoju poziciju u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Nakon više od polovice prebrojanih glasova, Obama je osvojio 55 posto, senatorica Hillary Clinton 27 posto, a bivši senator John Edwards 18 posto glasova.

Hillary Clinton nipošto ne može biti zadovoljna ishodom glasovanja u Južnoj Karolini budući da je njezina kampanja, koja se temeljila uglavnom na napadima na Obamu, očito bila kontraproduktivna.

Tako je za Obamu glasovalo 78 posto Afroamerikanaca, dok je Hillary Clinton osvojila podršku njih 17 posto. Obama je osvojio i četvrtinu ‘bjelačkih’ glasova, i to ponajviše muških. Također, od ukupno 45 delegata Obama je u toj državi osvojio 25, Hillary 12, a Edwards osam. To je najuvjerljivija pobjeda jednog kandidata u dosadašnjim predizbornim okršajima, na što je u veoma nadahnutom obraćanju skrenuo pažnju upravo Obama. Demokratski predizbori u Južnoj Karolini posljednji su veliki ispit za predsjedničke kandidate prije ‘super utorka’ 5. veljače, kada će se predizbori održati u 22 američke savezne države.

Kennedyjevi protiv HillaryU Južnoj Karolini je na birališta izašao rekordan broj birača, više od 530.000, od kojih je gotovo 300.000 podržalo Obamu.
Kći i najmlađi brat bivšeg predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, Caroline i Ted Kennedy, javno su podržali Baracka Obamu. Caroline je senatora Obamu usporedila sa svojim ocem. - Čini mi se da prvi put imamo čovjeka koji bi dostojno mogao naslijediti mog oca - kaže Caroline Kennedy.

Prije Južne Karoline, Obama je pobijedio na predizborima u Iowi, a Hillary Clinton u New Hampshireu i Nevadi. Obama je u svom obraćanju simpatizerima ipak pokušao malo primiriti strasti, poručivši im da  ‘nije još sve gotovo’. - Ovdje se ne radi o borbi siromašnih i bogatih, crnih i bijelih, borbi religija, regija i spolova. Ovdje se isključivo radi o borbi između prošlosti i sadašnjosti - smatra Obama. Analitičari se slažu s Obamom, napominjući da je Hillary Clinton izgubila bitku, ali nije rat. Naime, Hillary i dalje vodi na nacionalnoj razini te, prema anketama, ima podršku bijelaca i žena. Tako će veliku pobjedu sljedećeg utorka ostvariti na Floridi, te ima velike izglede u borbi za glasove u državama Kaliforniji, New Yorku, Illinoisu i Ohiju. 

Piše: mex
28.01.2008. 00:33:18
Novi komentar
nužno
nužno