« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Indonezija

Suharto ostaje simbol korupcije

Indonezijski diktator Suharto, koji je najmnogoljudnijom muslimanskom zemljom vladao tri desetljeća, umro je u 87. godini
Indonezijski diktator Suharto, koji je najmnogoljudnijom muslimanskom zemljom vladao tri desetljeća, umro je u 87. godini
Više o

Suharto

Bivši predsjednik Indonezije Suharto, koji je čvrstom rukom vladao tom zemljom 32 godine, umro je jučer u 87. godini. Suharto je primljen u bolnicu 4. siječnja zbog problema sa srcem, bubrezima i plućima.

Njegovu vladavinu obilježio je brz gospodarski rast i stabilnost, no i ubojstvo milijun političkih protivnika i posvemašnja korupcija. Bivši general podnio je ostavku na mjesto predsjednika 21. svibnja 1998. prinuđen užasnom ekonomskom krizom, masovnim prosvjedima i neredima u Jakarti u kojima je ubijeno 1200 ljudi, dok je njegovo naslijeđe okaljano optužbama da je njegova obitelj pronevjerila milijarde dolara.

Kriza i pronevjeraSuharto je 1998. podnio ostavku zbog ekonomske krize i optužbi za pronevjeru milijardi dolara. Kritičari govore da su Suharto i njegova obitelj tijekom njegove vladavine najmnogoljudnijom muslimanskom državom od 235 milijuna stanovnika ‘zaradili’ 35 milijardi dolara od mita ili dogovora u kojima je politički utjecaj bio ključan za dobivanje ugovora. Transparency International proglasio ga je najkorumpiranijim političarem u svijetu. Svi pokušaji da ga se izvede pred sud pod optužbom za korupciju su propali. 

28.01.2008. 00:36:57
Novi komentar
nužno
nužno