« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
BLUES

Jesenska tuga jedna je od pet najčešćih

Jesenska tuga, prema nekim teorijama, dolazi zbog nedostatka serotonina, preciznije, njegovog pretvaranja u melatonin zbog manjka svjetla

Lovi li vas jesenski blues?
Lovi li vas jesenski blues? (Shutterstock)
Više o

depresija

,

melatonin

,

serotonin

,

tuga

,

jesenska tuga

,

praznična depresija

Jesenska depresija nije rijetka pojava, a većina je ljudi povezuje s manjkom dnevnog svjetla, a i znanstveno je objašnjenje do sada bilo takvo - manjak svjetla pretvara serotonin u melatonin i postajemo umorni i pospani.

>> Ako vas lovi jesenska depresija, napravite ove stvari >>

No, u skandinavskim zemljama vrijeme ima puno snažniji utjecaj na ljude u ljetnim mjesecima, pokazala su znanstvena istraživanja, tako da je ta teorija o manjku svjetlosti pala u vodu.

Ipak, bez obzira na moguće uzroke, postoje neka razdoblja kad smo naročito tužni, a među njima je i jesenska tuga koja nastaje nakon naglog jesenskog zahlađenja kao posljedica razmišljanja o nedavnom toplom ljetu. 

>> Zimska depresija - mit ili stvarnost? >>

Izdvaja se i tjedan nakon prelaska na zimsko računanje vremena koje je, u početku, pozitivna promjena, no kad ustanovimo da s posla dolazimo po mraku, i naše raspoloženje postaje turobnije.

Blagdanska depresija dolazi iza božićnih i novogodišnjih praznika koji su nam podigli raspoloženje, a povratak u radnu svakodnevnicu udara nas prilično snažno ravno u trbuh.

>> Hrana koja će vas izvući iz zimske depresije >>

Najtužniji dan u godini je treći ponedjeljak u siječnju, prema izračunu psihologa Cliffa Amalla, a to je rezultat propalih planova, novogodišnjih odluka od kojih smo odustali i dugovi zbog praznika.

Za kraj, početak proljeća je također depresivan jer nas prvi topli dani navedu na pomisao da je zima gotova, no kako nakon njih obično dolazi još hladnih i kišnih dana, raspoloženje nam ponovno tone.

Stoga, pripremite se za jesensku tugu, a ovdje je Hrana koja će vas učiniti sretnima!

25.10.2014. 18:02:00
Novi komentar
nužno
nužno