« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Nove metode

Jedite s debljim osobama kako biste smršavili

Želite smršaviti? Onda jedite s debljim kolegama, a izbjegavajte ručak s mršavima koji imaju velik apetit, sugerira nova studija.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

debljina

,

istraživanje

,

prehrambene navike

Istraživači su otkrili da objedovanje s mršavim osobama koje mogu puno pojesti, motivira i ostale ljude za stolom da jedu više nego inače. No ručajući s debelom osobom, pojest ćete manje nego inače, tvrdi tim znanstvenika koji je proučavao prehrambene navike ispitanika.

Iznenađujuće, veličina porcija ostala je ista, međutim količina koja se pojela ovisila je o veličini osobe s kojom su ručali. Stoga, ako mršavija osoba naruči veliku porciju isto će učiniti i njen kolega te će nastojati pojesti sve s tanjura. Međutim ako deblja osoba naruči veliku porciju, također će i njen prijatelj, ali neće nužno pojesti sve.

Više od 200 studenata volontera sudjelovalo je u istraživanju. Znanstvenici normalne težine s kojima su jeli nekad bi nosili posebno odijelo koje ih je činilo debljima. Svaki put naručili bi malu ili veliku porciju, a volonterima je ponuđeno isto. Rezultati su pokazali da je na njihov izbor značajno utjecao odabir porcije znanstvenika.

˝Većina sudionika prihvatila je porcije koje su znanstvenici odabrali i za sebe. Međutim, bilo je jasno da je pojedena količina ovisila o tome je li istraživač bio mršav ili debeo. Pretilost je izrazito aktualan problem današnjeg društva. Proveli smo istraživanje u kojem se pokazalo kako nečiji izgled te odabir količine hrane može utjecati na to koliko će osobe s kojima objeduje pojesti˝ stoji u studiji.

24.09.2009. 07:05:14
Novi komentar
nužno
nužno