« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Roditelji, oprez!

Šamar šteti intelektu djeteta

Istraživači sugeriraju kako šamaranje djece usporava razvoj njihove inteligencije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Djeca koja prolaze ˝odgojne mjere˝ svojih roditelja u obliku šamara i blažih udaraca imaju kvocijent inteligencije nekoliko puta niži od njihovih vršnjaka čiji roditelji ne primjenjuju takve metode, otkrila je nova studija.

Dr. Murray Straus, koji je većinu svoje karijere posvetio proučavanju efekata fizičkog kažnjavanja, tvrdi kako razgovor s djecom stimulira njihovu inteligenciju. Za razliku od toga, batine djecu ostavljaju u stanju straha, usporavajući njihovu sposobnost da uče.

˝Razgovor s djecom, uključujući i novorođenčad, povezan je s povećanjem veza među moždanim stanicama i kognitivnom spoznajom. Što manje roditelji primjenjuju fizičko kažnjavanje, više će koristiti verbalnu interakciju kako bi naučili i ispravili djetetove pogreške˝ objašnjava dr. Straus te dodaje: ˝Šamari i udarci neugodno su iskustvo koje djeci nanosi visok nivo stresa, a to pak može rezultirati kognitivnim deficitima. Svi roditelji žele pametnu djecu. Ovo istraživanje pokazuje da izbjegavanje fizičke kazne može pomoći razvoju djetetovog intelekta.˝

Njegova studija provedena na stotine američke djece, pokazala je da oni koji su trpjeli fizičko kažnjavanje imaju kvocijent inteligencije 3 do 5 bodova manji od svojih vršnjaka. Što su više udaraca trpjeli, to su rezultati na testovima bili slabiji.

˝Vrijeme je da psiholozi pomognu roditeljima shvatiti prave metode odgoja djeteta, koje uključuju razgovor i učenje na primjerima, a to će naravno rezultirati obostranim zadovoljstvom. Također je vrijeme da se čak i blaži oblici fizičkog kažnjavanja, pogotovo kad su djeca u pitanju, zakonski sankcioniraju˝, izjavio je dr. Straus na Kalifornijskoj konferenciji o nasilju.

25.09.2009. 09:27:40
Novi komentar
nužno
nužno