« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ZELENJE ;)

Jedite povrće i smanjite rizik od raka crijeva

Prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i grahoricama može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva kod muškaraca za više od petine

Smanjit če se za petinu!
Smanjit če se za petinu! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

povrće

,

rak crijeva

Znate hrvatske muškarce - njima je povrće zapravo ćevapi, a ako moraju jesti nešto zeleno, imaju facu kao da ih netko muči na galgama... a trebali bi biti puno pametniji. 

Naime, nova studija na 79.952 muškarca u SAD-u otkrila je da su oni koji su jeli najveće količine zdrave biljne hrane imali 22 posto manji rizik od raka crijeva. Međutim, istraživači nisu pronašli takvu vezu za žene kojih je 93.475 bilo uključeno u studiju.

Znanstveni tim sugerirao je da je veza jasnija za muškarce, koji imaju ukupno veći rizik od raka crijeva.

Skupine namirnica svrstane su u zdravu biljnu hranu (cjelovite žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašasti plodovi, mahunarke poput leće i slanutka, čaj i kava), manje zdravu biljnu hranu (rafinirane žitarice, voćni sokovi, krumpir, dodani šećeri) i hranu životinjskog podrijetla (mast, mliječni proizvodi, jaja, riba, plodovi mora, meso).

U prosjeku, muškarci su na početku studije imali 60 godina dok su žene imale 59.

Istraživač Jihye Kim s južnokorejskog Sveučilišta Kyung Hee smatra da antioksidansi koji se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama mogu pridonijeti smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Tijekom studije 4976 ljudi (2,9 posto) razvilo je rak crijeva. Među faktore rizika uzeta je u obzir i prekomjerna težina.

29.11.2022. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno