« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Supervoće

Jedite borovnicu za bolje pamćenje i mentalno zdravlje

Borovnica smanjuje rizik od srčanih oboljenja i karcinoma, a usporava i starenje

(Getty Images)
Više o

mentalno zdravlje

,

borovnica

,

bolje pamćenje

,

dr. Jeremy Spencer

Već dugo se zna da sastojci nekih prehrambenih namirnica mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju ili pozitivno utjecati na mentalno zdravlje čovjeka tijekom cijeloga života.

Znanstvenici su otkrili i da je, primjerice, tek 200 grama jogurta od borovnice dovoljno za povećanje koncentracije.

Osim što vam može poboljšati koncentraciju, borovnica može pomoći čak i u borbi protiv demencije, poručuju znanstvenici nakon novog istraživanja.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Reading i obuhvatilo je 40 odraslih ljudi koji su konzumirali različitu vrstu hrane, a istodobno su rješavali mentalne zadatke. Otkriveno je da su bolje rezultate imali oni koji su konzumirali jogurt od borovnice.

Dr. Jeremy Spencer, molekularni nutricionist i voditelj istraživanja vjeruje da se snažan utjecaj borovnice na mozak krije u njezinoj sposobnosti poboljšanja protoka krvi do mozga.

Flavonoidi koji se nalaze u različitim vrstama voća, među ostalima i u borovnici, otvaraju krvne stanice i dopuštaju veći i brži protok krvi, a istodobno smanjuju krvni tlak.

I ova najnovija otkrića idu u prilog tezi da je borovnica zapravo supervoće koje je odličan antioksidans, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i karcinoma, a usporava i starenje.

Borovnica poboljšava kognitivne vještine, ali i mozak održava zdravim na duže staze.

11.09.2009. 21:53:26
Novi komentar
nužno
nužno