« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 5 dana
SAVJETI

Jedini kardio koji vam treba...

Redovita aerobna tjelovježba jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. A ovo osobito vrijedi za zdravlje srca

Ovo vam je savršeno dovoljno
Ovo vam je savršeno dovoljno (Arhiva)
Više o

stepenice

,

kardio vježbe

Kardio vježbe su izuzetno potrebne svaki dan, jer barem 30 minuta kretanja dnevno može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, hipertenzije i drugih kardiovaskularnih komplikacija. Nova studija kaže kako postoji i brži put do boljeg zdravlja srca, a to su - stepenice.

Hodanje je fantastično za zdravlje vašeg srca

Hodanje je jedan od najlakših načina za poboljšanje zdravlja srca s najmanjim učinkom, pokazuju istraživanja. Zapravo, najveća svjetska studija na tu temu, koju je provelo Europsko kardiološko društvo, otkrila je da samo 2.337 koraka dnevno značajno smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a svakih dodatnih 1.000 koraka dodatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja i smrtnosti povezane s njima.

"Hodanje je jednostavan i pristupačan oblik tjelovježbe koji pruža brojne dobrobiti za fizičko zdravlje", kaže dr. sc. Saara Haapanen, savjetnica za motivaciju kretanja.

"Ljudi bi mogli biti motivirani na svakodnevno hodanju kako bi poboljšali kardiovaskularno zdravlje, kontrolirali težinu, povećali izdržljivost, ojačali mišiće i kosti i poboljšali ukupnu razinu kondicije."

Korisno penjanje stepenicama

Postoji jedan oblik hodanja koji je posebno koristan za vaše zdravlje, kažu stručnjaci: Hodanje uz stepenice.

Prema Cheng-Han Chenu, certificiranom interventnom kardiologu i medicinskom direktoru Structural Heart Programa u Medicinskom centru MemorialCare Saddleback, penjanje uz stepenice pruža vam otprilike tri puta više vježbe nego isto vrijeme brzog hodanja po tlu.

"Hodanje uz stepenice je teža vježba nego hodanje po ravnom terenu", objašnjava. "To je zato što ne samo da pomičete svoje tijelo, već ga pomičete protiv gravitacije i zapravo se gurate prema gore i van. Također, gradite svoje mišiće u donjem dijelu tijela, jačajući jezgru i donji dio leđa."

Prema novoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Atherosclerosis, dnevni plan penjanja uz stepenice može biti jedina kardiovaskularna vježba koja vam je potrebna za održavanje zdravog srca. Istraživači su otkrili da dnevna rutina penjanja uz samo 50 stepenica može rezultirati smanjenjem kardiovaskularnih bolesti za 20 posto.

Konkretno, tim je otkrio da su oni koji su se penjali najmanje 50 stepenica dnevno imali smanjenu stopu aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti (ASCVD), što uključuje uobičajene ubojice poput bolesti koronarnih arterija i ishemijskog moždanog udara.

No još uvijek možete imati izvrsno zdravlje srca čak i ako vam stepenice predstavljaju izazov.

Iako Chen podržava penjanje uz stepenice, napominje da to nije jedini oblik tjelovježbe koji možete raditi kako biste poboljšali ili održali zdravlje srca. Bolovi u koljenima i zglobovima uobičajena su prepreka za mnoge starije osobe koje žele raditi kardiovaskularne vježbe poput penjanja uz stepenice, ali važno je da se ne obeshrabrite zbog nemogućnosti obavljanja bilo koje specifične aktivnosti, kaže on.

"Čak je i hodanje po ravnom terenu odlično", potvrđuje Chen. "Penjati se stepenicama bolje je nego hodati, ali je hodanje definitivno bolje od sjedenja na kauču."

24.10.2023. 14:43:26
Novi komentar
nužno
nužno