« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
HMM

Jedete li dovoljno proteina?

Proteini su glavni građevni materijal organizma, uključeni u sve biokemijske procese u stanicama, pa ih treba jesti dovoljno

Proteini su izuzetno važan dio prehrane
Proteini su izuzetno važan dio prehrane (FreeDigitalPhotos)
Više o

proteini

,

aminokiseline

,

esencijalne aminokiseline

Proteini su jedan od ključnih dijelova prehrane zbog svoje važnosti za organizam, a izgrađeni su od raznih kombinacija 20 aminokiselina. Postoji osam esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo ne može proizvesti, nego ih obavezno moramo unijeti kroz hranu.

No, kako znati da ne jedemo dovoljno proteina? Prvo pravilo je jednostavno - ako stalno žudite za slatkim i nikad niste potpuno siti, znači da vam u prehrani nedostaje proteina. Naime, proteini održavaju razinu šećera u krvi, pa kad ih nema dovoljno, pada i glukoza što odmah izaziva žudnju za brzom energijom poput slatkiša.

Jednako tako, osjećat ćete se umorno ako energiju stalno nadoknađujete ugljikohidratima koji će je trenutno dići, no jednako tako brzo i spustiti, a to će vam dati i osjećaj slabosti.

Jasan znak nedostatka proteina u prehrani je ispadanje kose, jer folikuli neće biti dovoljno snažni da drže kosu na glavi bez obzira na svo zatezanje i češljanje.

Za kraj, ako ne jedete dovoljno proteina, patit će i vaš imunitet pa ćete biti često bolesni, stoga, dobro provjerite što vam je na tanjuru!

02.10.2014. 09:12:52
Novi komentar
nužno
nužno