« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
cirkus se nastavlja

Janša napada Pahora zbog Hrvatske

Pahor odbacuje kritike na račun svoje politike prema Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

slovenija pahor blokada pregovora

,

Pahor NATO referendum

,

Pahor Janša pristupni pregovori

Slovenski premijer Borut Pahor odbacio je tvrdnju da je svojom politikom prema Hrvatskoj narušio stečeni ugled Slovenije u međunarodnoj zajednici te da je zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora rješenje graničnog pitanja "dalje nego ikad".

Na te tvrdnje bivšeg premijera Janeza Janše koji vodi najjaču oporbenu stranku u sadašnjem sazivu parlamenta, Pahor je u nedjelju u povodu prvih sto dana svoje vlade za komercijalnu televiziju POP-TV rekao da je prijašnja Janšina vlada desnog centra prva blokirala nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om zbog neriješenih graničnih pitanja i da je tu situaciju naslijedio.

"Do blokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo je u mandatu Janšine vlade. Odmah na početku mandata moje vlade pokušali smo za tu situaciju naći diplomatsko rješenje, a kada ono nije pronađeno, blokada je nastavljena", rekao je Pahor.

Pahor je odbacio i Janšine navode da je dodatno radikalizirao situaciju kad je osobno razgovarao s marginalnom Strankom slovenskog naroda (SSN) i drugim "nacionalističkim" skupinama, pozivajući ih da odustanu od prikupljanja potpisa u potporu referendumu kojim bi se onemogućio ulazak Hrvatske u NATO savez.

Do blokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo je u mandatu Janšine vlade

Pahor je izjavio da se s pokretačima inicijative za referendum sastao kada je parlament već ratificirao hrvatski pristupni protokol jer je tako s jedne strane učinio sve da domaća i strana javnost shvate da vlada ne podržava referendum, i to onda kad je spomenuta "egzotična" stranka već postala "gospodar sudbine" u procesu ratifikacije protokola jer na njegovo sazivanje imaju zakonsko pravo.

Pahor je odbacio i medijske kritike da "koketira s nacionalistima" i tvrdnje predsjednika države Danila Tuerka da "pretjeruje s politikom konsenzusa" u dogovaranju s oporbom i drugim skupinama.

Pahor je objasnio da se s oporbom dogovara i pokušava doći do rješenja konsenzusom u onim situacijama kad je to u "nacionalnom interesu" i kad za rješenja treba postići dvotrećinsku većinu glasova u parlamentu.

"Dogovori u vezi s Hrvatskom najbolja su ilustracija da je takva politika potrebna", izjavio je Pahor, najavljujući da će u utorak s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka razgovarati o "modalitetima" očekivanog posredništva Europske komisije u graničnom sporu s Hrvatskom.

Pahor je rekao da Slovenija to posredništvo shvaća kao proces u kojemu se može postići konačno rješenje za međudržavnu granicu, ali isto tako i za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

"Naša je vlada već dala načelnu suglasnost za posredništvo, vjerujemo da će neku odluku donijeti i hrvatska vlada. Kad ne bi prihvatila posredništvo, Hrvatska bi u pogledu graničnog pitanja bila dovedena u kut", rekao je Pahor.

Ako i Hrvatska pristane načelno na medijaciju, onda ostaje dovoljno vremena za razgovore o "modalitetima medijacije" uz dijalog obiju strana i Europske komisije", rekao je Pahor. (hina/metro-portal)

02.03.2009. 02:29:31
Novi komentar
nužno
nužno