« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Krizni summit čelnika EU

Povod neformalnom summitu su optužbe pojedinih zemalja za protekcionizam koji šteti tržištima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

EU

,

Mirek Topolanek

,

summit

,

gospodarska kriza

,

Europa

,

europska autoindustrija

,

protekcionizam

,

unutarnje tržište

,

europsko tržište

Čelnici zemalja članica EU-a okupit će se u nedjelju popodne na izvanrednom i neformalnom summitu o gospodarskoj i financijskoj krizi u ozračju međusobnih optužbi da protukrizne mjere pojedinih zemalja predstavljaju protekcionizam i štete jedinstvenom unutarnjem tržištu.

Predsjedatelj Europskog vijeća, češki premijer Mirek Topolanek pozvao je uoči summita na zajedništvo i na očuvanje unutarnjeg tržišta.

"Europa će prevladati krizu samo ako budemo djelovali zajedno, usklađeno i ako poštujemo zajednička pravila. Ne želimo nove podjele, ne želimo Europu podijeljenu na sjever i jug ili zapad i istok. Nastavak politike 'osiromaši svog susjeda' nije prihvatljiv. Od životne je važnosti da unutarnje tržište ostane jedinstveno", izjavio je Topolanek.

Najviše pozornosti proteklih tjedana izazvala je najava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o davanju 7,8 milijardi eura kredita francuskim proizvođačima automobila, uz uvjet da ne zatvaraju tvornice u Francuskoj. Taj su plan oštro kritizirale Češka i još neke zemlje, držeći da se radi o protekcionističkim mjerama koje potkopavaju jedinstveno tržište.

Mjere za spašavanje automobilske industrije, koja u EU zapošljava 12 milijuna ljudi, najavilo je još pet zemalja - Njemačka, Španjolska, Italija, Švedska i Velika Britanija. Europska komisija trenutačno proučava te planove kako bi utvrdila jesu li oni u skladu s pravilima o državnim potporama i o tržišnom natjecanju.

Ozračje međusobnih optužbi moglo bi smiriti subotnje priopćenje Europske komisije u kojem se kaže da je Francuska pružila jamstva da njezine mjere za spašavanje automobilske industrije nisu protekcionističke.

Francuska je vlada poslala pismo povjerenici za tržišno natjecanje u kojem se ističe da te mjere nisu u suprotnosti s pravilima unutarnjeg tržišta. "Zadovoljna sam jamstvima francuskih vlasti da nema protekcionističkih elemenata u planu pomoći automobilskoj industriji", istaknula je povjerenica Neelie Kroes.

Nekoliko sati prije summita 27-orice, okupit će se čelnici devet novih zemalja članica iz srednje i istočne Europe. Taj je mini-summit sazvan na prijedlog Poljske s ciljem da se zapadnim članicama uputi jasna poruka protiv protekcionizma.

Tih devet zemalja pribojava se i mogućih planova o izdavanju europskih obveznica za koje bi jamčilo svih 16 članica eurozone. Te obveznice smanjile bi cijenu zaduživanja za siromašnije članice eurozone poput Grčke ili Portugala, ali bi mogle povećati troškove zaduživanja za one članice EU-a koje su izvan kluba zemalja s jedinstvenom valutom.

Gospodarska i financijska kriza i odgovori na nju stavila je na kušnju solidarnost među državama članicama. "Svi napori i mjere u borbi protiv gospodarske krize moraju poštovati načelo solidarnosti, a sve zemlje moraju pokazati odgovornost", ističe češki premijer Topolanek. (hina/metro-portal)

01.03.2009. 08:48:30
Novi komentar
nužno
nužno