« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
OBEĆANO 2.8 MILIJARDE DOLARA

Održana donatorska konferencija za Gazu

Saudijska Arabija obećala milijardu, SAD 900 milijuna, Kuvajt 200, Italija i Njemačka 250, a Brazil 10 milijuna dolara.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Nicolas Sarkozy

,

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Ban Ki-moon

,

Silvio Berlusconi

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

Fatah

,

Šarm-el-Šeik

,

obnova Gaze

,

donatorska konferencija za obnovu Gaze

,

Saud al-Fejsal

,

vlada nacionalnog jedinstva

Američka državna tajnica Hillary Clinton obećala je u ponedjeljak 900 milijuna dolara američke pomoći Palestincima na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze u egipatskom mjestu Šarm-el-Šeiku, a također je rekla da će se SAD aktivno uključiti u postizanje mira između Izraela i Palestinaca, javljaju svjetske novinske agencije.

"Kao što je predsjednik Obama rekao, SAD će se odlučno i snažno uključiti u ta nastojanja", rekla je Clinton izaslanstvima iz 75 zemalja okupljenima na konferenciji u Egiptu.

Također je izjavila da će SAD uspostaviti mjere zaštite kako bi se osiguralo da pomoć Palestincima "bude iskorištena u svrhe za koje je namijenjena i da služi onima kojima je namijenjena".

Svjetski čelnici na tom skupu pozvali su na brzu akciju za obnovu razrušenog Pojasa Gaze i obećali su milijarde dolara pomoći.

Čini se da će međunarodni donatori ispuniti zahtjev palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i prikupiti 2,8 milijarda dolara. Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Fejsal potvrdio je da će njegova zemlja darovati milijardu dolara, Kuvajt se obvezao na još 200 milijuna dolara pomoći, Italija je obećala 100 milijuna, Njemačka 150, Brazil 10.

U uvodnom obraćanju na konferenciji egipatski predsjednik Hosni Mubarak je upozorio da je "stanje na Bliskom istoku u većoj opasnosti da eksplodira nego ikad do sada".

Američka državna tajnica pozvala je Hamas da "prekine s otporima" jer je to, kako je rekla, "jedini način da se kriza pretvori u priliku" za uspostavu neovisne palestinske države koja će biti "u miru sa svojim susjedima i ....odgovarati svome narodu".

"Stanje na graničnim prijelazima je nepodnošljivo, djelatnici dobrotvornih udruga nemaju pristup i životne potrepštine, ne mogu proći... Nema ni betona ni željeza za gradnju domova ili utočišta" Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-aČelnici Hamasa, koji nadziru Pojas Gaze od 2007., nisu nazočili konferenciji. Nakon razgovora s predstavnicima Abasova Fataha u Kairu u četvrtak navečer Hamas je u načelu pristao ući u vladu nacionalnog jedinstva.

Otvaranje graničnih prijelaza prema Pojasu Gaze, što je ključni palestinski zahtjev, bio bi važan prvi korak u obnovi Pojasa Gaze i uspostavi trajna mira, izjavili su svjetski čelnici na konferenciji.

"Ljudi u Gazi ne mogu i ne smiju više čekati", istaknuo je Ban Ki-moon. "Pozivam na akciju odmah", dodao je.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također je istaknuo da je važno otvoriti granične prijelaze prema Gazi. "Gaza više ne smije biti zatvor na otvorenome", rekao je Sarkozy. "Međutim, taj se teritorij mora otvarati, a istodobno zatvarati tuneli" kojima se krijumčari oružje i roba iz Egipta u Pojas Gaze.

"Svi znamo parametre za mir", kazao je Sarkozy. "Što čekamo? Vladu koja nam se sviđa? Što duže čekamo, to će biti manje mudrih ljudi", upozorio je.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi naglasio je da treba hitno postići mirovni sporazum, izjavivši da sukob na Bliskom istoku "nije regionalni, nego globalni problem".

Pozvao je palestinske frakcije i izraelske političke stranke da sastave vlade koje će biti "voljne sporazumijevati se radi mira". (hina/metro-portal)

02.03.2009. 10:00:25
Novi komentar
nužno
nužno