objavljeno 02.03.2009. 02:29:31
cirkus se nastavlja

Janša napada Pahora zbog Hrvatske

Pahor odbacuje kritike na račun svoje politike prema Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Slovenski premijer Borut Pahor odbacio je tvrdnju da je svojom politikom prema Hrvatskoj narušio stečeni ugled Slovenije u međunarodnoj zajednici te da je zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora rješenje graničnog pitanja "dalje nego ikad".

Na te tvrdnje bivšeg premijera Janeza Janše koji vodi najjaču oporbenu stranku u sadašnjem sazivu parlamenta, Pahor je u nedjelju u povodu prvih sto dana svoje vlade za komercijalnu televiziju POP-TV rekao da je prijašnja Janšina vlada desnog centra prva blokirala nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om zbog neriješenih graničnih pitanja i da je tu situaciju naslijedio.

"Do blokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo je u mandatu Janšine vlade. Odmah na početku mandata moje vlade pokušali smo za tu situaciju naći diplomatsko rješenje, a kada ono nije pronađeno, blokada je nastavljena", rekao je Pahor.

Pahor je odbacio i Janšine navode da je dodatno radikalizirao situaciju kad je osobno razgovarao s marginalnom Strankom slovenskog naroda (SSN) i drugim "nacionalističkim" skupinama, pozivajući ih da odustanu od prikupljanja potpisa u potporu referendumu kojim bi se onemogućio ulazak Hrvatske u NATO savez.

Do blokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo je u mandatu Janšine vlade

Pahor je izjavio da se s pokretačima inicijative za referendum sastao kada je parlament već ratificirao hrvatski pristupni protokol jer je tako s jedne strane učinio sve da domaća i strana javnost shvate da vlada ne podržava referendum, i to onda kad je spomenuta "egzotična" stranka već postala "gospodar sudbine" u procesu ratifikacije protokola jer na njegovo sazivanje imaju zakonsko pravo.

Pahor je odbacio i medijske kritike da "koketira s nacionalistima" i tvrdnje predsjednika države Danila Tuerka da "pretjeruje s politikom konsenzusa" u dogovaranju s oporbom i drugim skupinama.

Pahor je objasnio da se s oporbom dogovara i pokušava doći do rješenja konsenzusom u onim situacijama kad je to u "nacionalnom interesu" i kad za rješenja treba postići dvotrećinsku većinu glasova u parlamentu.

"Dogovori u vezi s Hrvatskom najbolja su ilustracija da je takva politika potrebna", izjavio je Pahor, najavljujući da će u utorak s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka razgovarati o "modalitetima" očekivanog posredništva Europske komisije u graničnom sporu s Hrvatskom.

Pahor je rekao da Slovenija to posredništvo shvaća kao proces u kojemu se može postići konačno rješenje za međudržavnu granicu, ali isto tako i za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

"Naša je vlada već dala načelnu suglasnost za posredništvo, vjerujemo da će neku odluku donijeti i hrvatska vlada. Kad ne bi prihvatila posredništvo, Hrvatska bi u pogledu graničnog pitanja bila dovedena u kut", rekao je Pahor.

Ako i Hrvatska pristane načelno na medijaciju, onda ostaje dovoljno vremena za razgovore o "modalitetima medijacije" uz dijalog obiju strana i Europske komisije", rekao je Pahor. (hina/metro-portal)

02.03.2009. 02:29:31
http://m.metro-portal.hr/jansa-napada-pahora-zbog-hrvatske/15374/