« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POZITIVAN UČINAK

Jabuka dnevno štiti vas od raka

Svakodnevna konzumacija jabuke može smanjiti rizik od razvijanja raka debelog crijeva, sudeći prema najnovijem istraživanju provedenom u Poljskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Rak

,

rizik

,

bolest

,

jabuka

U testovima provednim u istoj bolnici usporedilo se 592 pacijenta koji su patili od ove bolesti sa 765 pacijenata koji nisu imali dotičnu bolest. Istraživanje je zaključilo da su oni s rakom konzumirali 9,5 jabuka tjedno, dok oni koji nisu patili od te bolesti 11 tjedno.

Smanjeni rizik opažen je kod onih koji su jeli jednu jabuku dnevno, a konzumacija više od jedne  smanjila je rizik za pola. Jedenje drugog voća ili povrća nije imalo iste efekte.

Ovaj pozitivan učinak jabuke može biti rezultat visokog udjela flavonoida. Ovaj antioksidans koji se nalazi u kori voća spriječava djelovanje slobodnih radikala na tkivo uslijed čega može doći do stvaranja kancerogenih stanica.

Kora jabuke sadrži 5 puta više antioksidansa nego meso, stoga se preporuča da je prije konzumacije ne gulite. Unatoč tome, Svjetska organizacija za prevenciju raka navodi kako jednostavne promjene životnog stila, poput jedenja više voća i povrća te redovitog vježbanja može smanjiti rizik svih od oblika raka za 30 do 40 posto.

29.03.2010. 16:26:39
Novi komentar
nužno
nužno