« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ISPITANO MIŠLJENJE

Istraživanje GfK: Hrvati vjeruju da je zdrava prehrana put ka zdravlju

Istraživanje je pokazalo da 90% Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života, a zdravu prehranu vide kao najvažniji način brige o vlastitom zdravlju

naki ljudi biraju hranu po boji
Više o

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

istraživanje

,

Hrvati

Istraživanje GfK o zdravlju pokazalo je da 90 posto Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života, a zdravu prehranu vide kao najvažniji način brige o vlastitom zdravlju, javlja Hina.

U Hrvatskoj zdravu prehranu najviše ističu ispitanici iz Dalmacije (92 posto), dok je zdrava prehrana najmanje spomenuta u Slavoniji (73 posto) te Lici (66 posto). Istraživanje je pokazalo da je ona nešto važnija za mlade od 15 do 17 godina te osobe starije od 55 godina. Najviše pažnje zdravoj prehani posvećuje se u kućanstvima s prosječnim prihodima.

Kao drugi najvažniji način brige o zdravlju Hrvati navode lijekove na recept, koji su najvažniji starijima od 65 godina (84 posto) te ženama (58 posto), a najmanje su važni u Dalmaciji (38 posto).

Sport i rekreacija važniji su muškarcima (58 posto) nego ženama (40 posto), a važni su i mladima do 24 godine starosti (između 70 i 80 posto).

Dodaci prehrani te biljni lijekovi, pokazuje istraživanje, nemaju neko zapaženo mjesto u Hrvatskoj. Njih najviše preferiraju osobe između 25 i 34 godine (oko 40 posto) te stariji od 65 godina (37 posto).

Alternativna medicina u brizi o zdravlju za sada ima najmanju ulogu u Hrvatskoj (prosjek je tek oko 5 posto), a najviše je istaknuta u Istri s Primorjem (oko 10 posto).

03.10.2011. 14:52:22
Novi komentar
nužno
nužno