« Film
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
WTF?!

IMDb mora ukloniti godine glumaca?!

Filmska internet baza podataka (The International Movie Database - IMDb) tužit će američku državu Kaliforniju zbog zakona koji propisuje da sa svoje stranice na zahtjev glumaca ukloni podatke o njihovim godinama

Od sada nećemo znati koliko godina ima Charlize? Teško ...
Od sada nećemo znati koliko godina ima Charlize? Teško ... (Arhiva)
Više o

starost

,

godine

,

IMDb

,

baza podataka

IMDb, najpoznatiji portal s informacijama o filmovima, televizijskim serijama, glumcima, redateljima, odlučio je tužiti Kaliforniju zbog zakona koji propisuje da moraju ukloniti podatke o starosti osoba koje to zatraže, tvrdeći da taj zakon krši njihovo pravo na slobodan govor, prenosi BBC.

Holivudski glumci dugo su se žalili na dobnu diskriminaciju u filmskoj industriji. Među njima je i glumica Helen Mirren, koja je rekla da glumci kako stare mogu dobiti samo određen tip uloga i da su često zanemareni.

U Kaliforniji je u rujnu usvojen zakon koji nalaže da ta stranica ukloni detalje o godinama pretplatnika na njihov zahtjev.

"IMDb dijeli cijenjen cilj sprječavanja starosne diskriminacije, ali to je neustavan zakon koji ne doprinosi napretku, a komoli ostvarenju tog cilja", navedeno je u priopćenju.

Predstavnik kalifornijskog tužiteljstva je rekao da su informacije o godinama holivduskih zvijezda dostupne na drugim stranicama, ali da je cilj zakona da "zaštiti manje poznate glumce koji se nadmeću za manje uloge".

15.11.2016. 09:32:00
Novi komentar
nužno
nužno