« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
ALTERNATIVNE METODE

I to je moguće - gorivo iz špinata

Popaj je bio u pravu: kako bi dobili energiju sve što nam treba jest sunce i špinat

Fotografija vijesti
Više o

Biogorivo

,

benzin

,

alternativni izvori energije

,

vodik

,

špinat

Istraživači su dugo pokušavali reproducirati način na koji fotosintetički organizmi koriste energiju iz sunčeve svjetlosti, kako bi vodu rastavili na kisik i vodik, koji kasnije reagiraju s ugljičnim dioksidom i proizvode šećer.

No sada je tim znanstvenika koje predvodi Hugh O'Neill iz Američkog ureda za energiju, kombinirao proteine osjetljive na svjetlost s komponentama poznatim kao kopolimeri te katalizatorima platine, kako bi proizveli membranu koja generira vodik iz sunčeve svjetlosti. Znanstvenici su ekstrahirali proteine iz špinata, zatim ih dodali tekućini koja sadrži kopolimere i natrij heksakloroplatinat, koji se pretvara u platinu u prisutnosti svjetlosti te proteina.

Proteini reagiraju s kopolimerima, te formiraju slojeve poput onih koji se prirodno mogu pronaći u fotosintetičkim membranama. Kada su istraživači proučavali te slojeve, otkrili su da membrane proizvode vodik. Što je zanimljivije, nastavile su ga proizvoditi idućih 100 sati.

Molekule proteina apsorbiraju sunčevu svjetlost, te oslobađaju elektrone, prenoseći ih do molekula platine. Platina zatim katalizira redukciju protona do vodika, koji se može koristiti kao gorivo.

08.02.2011. 16:55:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    08.02.2011. 20:46
    Dokle će se ovakve debilna istraživanja provoditi?!
Novi komentar
nužno
nužno