« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Što jesti?

Hranom do boljeg raspoloženja

Osjećate se loše? Zaustavite bezvoljnost hranom koja podiže raspoloženje i drži vas zdravima

(Corbis)
Više o

zdrava hrana

,

raspoloženje

Istraživanje objavljeno prošli tjedan u British Journal of Psychiatry pokazalo je da ljudi koji preferiraju mediteransku kuhinju (voće, povrće, žitarice, maslinovo ulje) imaju 30 posto manje šanse da padnu u depresiju od onih koji jedu procesiranu i hranu bogatu mastima.Moeđutim, s obzirom na to da je prvo pravilo očuvanja dobrog raspoloženja regularna prehrana, možete odahnuti jer studija ne podržava gladovanje.

Pravilan izbor doručka poboljšat će ne samo vaše raspoloženje, već i pamćenje,  te sposobnost učenja i koncentracije. Ključ je u izbjegavanju brzih ugljikohidrata poput peciva s pekmezom, krafni, zašećerenih žitnih pahuljica i slično, koji se brzo probavljaju, dovodeći glukozu u krvi do vrhunca, nakon čega slijedi spuštanje.

Umjesto toga radije se odlučite za sporije ugljikohidrate koji sporo otpuštaju glukozu, poput musli bez šećera, zobenu kašu ili raženi kruh s maslacem od kikirikija. To je izbor koji će održati vaše dobro raspoloženje, opskrbljujući mozak i tijelo energijom ujutro.

Za vrijeme ručka, fokusirajte se više na proteine. Na taj ćete način održati mentalnu bistrinu, a serotonin tj. neurotransmiter koji nas čini sretnima, rađen je od tripoptana, aminokiseline koje najviše ima u hrani bogatoj proteinima poput ribe i mesa. Uz to dodajte i obilje raznog i šarenog povrća. Psiholozi smatraju da samo promatranje boja voća i povrća može podići rasploženje.

Dr. Tasnime Akbarly, koautor studije, objašnjava kako konzumacija voća i povrća može pružiti zaštitu protiv lošeg raspoloženja, navodeći prijašnje studije koje sugeriraju da visok nivo antioksidansa štiti od depresije. Lješnjaci su također idealan izbor kao kratak zalogaj, jer su dobar izvor vitamina B, proteina, te selenija, minarala koji podiže raspoloženje.

Naravno i čokolada dolazi u obzir, no s obzirom da deblja ne bi se trebalo pretjerati. Najbolja je tamna čokolada koja je bogata fenolom, antioksidansom koji povoljno utječe na raspoloženje, te N-aciletanolaminskim kemikalijama koje stimuliraju otpuštanje endorfina u mozgu.

I na kraju, održavanja hidratizacije ključno je za dobro raspoloženje, Čak i mali pad može prouzrokovati bezvoljnost. Stoga uvijek imajte nadohvat ruke bočicu s vodom, pogotovo ako boravite ili radite u grijanim i zagušljivim prostorima.

 

07.11.2009. 22:12:04
Novi komentar
nužno
nužno