« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
PRIPAZITE

Hrana od koje ubrzano starimo

Evo koja će vam hrana donijeti dodatne bore, pa je izbjegavajte u širokom luku

Zaobiđite...
Zaobiđite... (Arhiva)
Više o

hrana

,

starenje

Starenje kože posljedica je, osim samih godina, dva prilično različita čimbenika - sunca i glikotoksina, preciznije završnih produkata glikozilacije.

No, dobra je vijest da na oba faktora možemo utjecati - koristeći zaštitne kreme i pazeći što jedemo.

Stoga, evo koja će vam hrana donijeti dodatne bore, pa je izbjegavajte u širokom luku:

Alkohol - iscrpljuje hranjive tvari iz organizma poput vitamina A, koji je važan za stvaranje novih stanica i kolagena. Uzrokuje i dehidraciju pa time potiče i pojavu bora. Kada pijete alkohol,obavezno pijte i vodu kako biste umanjili njegov štetni učinak.

Bijeli kruh - kada se rafinirani ugljikohidrati spoje s proteinima dolazi do stvaranja završnog produkta glikozilacije koji potiče upale i kronične bolesti. Hrana s visokim glikemijskim indeksom poput bijelog kruha može izazvati upale u tijelu koje su direktno povezane s procesom starenja. 

Margarin - studije su pokazale da osobe koje ne jedu margarin imaju zdraviju kožu i manje bora. Transmasne kiseline kojima obiluje maslac kožu čine osjetljivom na ultraljubičasto zračenje, zbog čega ona brže stari i gubi kolagen. 

Mesne prerađevine - kobasice, slanina i ostale mesne prerađevine (ako nisu domaće) trebalo bi izbjegavati jer obiluju sulfatima, štetnim masnoćama i soli - a svima njima je zajedničko da izazivaju upale u tijelu i uništavaju kolagen. 

Pomfrit - krumpir pečen u dubokom ulju problematičan je upravo zbog načina pripreme. Kod hrane pržene u dubokom ulju stvaraju se slobodni radikali koji oštećuju stanice, ubrzavaju proces starenja i slabe elastičnost kože. Osim ulja problematična je i sol na krumpirićima jer vodi dehidraciji, a rezultat je suha i izborana koža.

Rafinirani šećer - šećer je najzaslužniji za starenje kože jer sprječava stvaranje kolagena. Kada u tijelu imamo previše šećera, potiče se proizvodnjaglikotoksina. Ako dodamo i izlaganje suncu, učinak je još gori. Stoga lizanje sladoleda na plaži zamijenite uživanjem u ledenom smoothiju od bobičastog voća u hladu.  Dokazano je da bobičasto voće i crna čokolada preveniraju gubitak kolagena.

08.04.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno