Hrana koja štiti od gripe i prehlade
Ludo jesensko vrijeme predstavlja pravi izazov za naš imunitet, pa kako bi ostali zdravi i spriječili gripu i prehladu, preporučujemo da vam ove namirnice budu na tanjuru
Imunitet je na stalnim iskušenjima kad je vrijeme promjenjivo, stoga, u ove jesenske dane treba posvetiti posebnu pažnju prehrani. Evo što preporučuju nutricionisti:
MASTI I ULJA - biljna ulja, poglavito maslinovo, bućino ulje i ulje repice.
MESO; PERAD; MAHUNARKE; ORASI; JAJA - pileće i pureće meso bez kožice, krta govedina i teletina, iznutrice, jetrica, mahunarke, orasi, bademi, lješnjaci, brazilski orasi, jaja.
MLIJEČNI PROIZVODI - fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta i kefira, mliječni i sirni namazi sa niskim udjelom mliječne masti, posni sirevi. Posebice su preporučljivi proizvodi koji sadrže probiotičke bakterije.
OSTALO - pileća, riblja, povrtna juha - svakodnevno, domaći čajevi - šipak, hibiskus, metvica, kadulja, lipa, kamilica, prirodni voćni sokovi i sokovi od povrća, med, matična mliječ, propolis.
POVRĆE - kupus (svježi i kiseli), špinat, paprika, rajčica, cvjetača, zelena salata, kelj, hren, koraba, luk, rotkvice, matovilac, peršin, prokulica, artičoke, kopriva, cikla, češnjak, mrkve, šparoge, brokula, radič, gljive, patlidžan.
SLASTICE I GRICKALICE - suho voće, mliječni deserti, dvopek, krekeri.
VOĆE - limuni, naranče, mandarine, grejp, jabuke, kruške, banane, marelice, ribiz, jagode, maline, borovnice, kupine, nar, kivi.
ZAČINI - hren, đumbir, senf, papar, curry, ginseng.
ŽITARICE - cjelovite žitarice i proizvodi od istih (integralna peciva, kruh, tjestenina, riža).
Dovoljno za prilično bogat meni, slažete li se?
Novi komentar