Hrana koja povećava rizik od moždanog udara
Kada dođe do moždanog udara, bilo zbog začepljene ili puknute krvne žile, ta opskrba prestaje, a posljedice mogu biti trajne i ozbiljne

Vrlo često pišemo o zdravlju mozga,no, zapravo ga vrlo rijetko povezujemo sa srcem. Ipak, upravo srce, svojim neprekidnim pumpanjem krvi, opskrbljuje mozak kisikom i hranjivim tvarima bez kojih ne može funkcionirati. Kada dođe do moždanog udara, bilo zbog začepljene ili puknute krvne žile, ta opskrba prestaje, a posljedice mogu biti trajne i ozbiljne.
Dobra vijest je da se većina moždanih udara može spriječiti, a pravilna prehrana jedan je od najvažnijih koraka koje možemo poduzeti.
Što šećer ima s tim?
Uzrokuje upale - "Kronična upala može oštetiti krvne žile, potaknuti stvaranje plaka i uzrokovati sužavanje ili otvrdnuće arterija, što sve povećava rizik od moždanog udara", objašnjava nutricionistica Roxana Ehsani.
Povećava razinu šećera u krvi - prevelik unos šećera može uzrokovati velike oscilacije šećera u krvi koje oštećuju krvne žile. Istraživanja pokazuju da svaki porast unosa kalorija iz dodanih šećera za 5 posto povećava rizik od moždanog udara za 10 posto. Najveći rizik dolazi iz slatkih napitaka, piše EatingWell.
Povezan je s nezdravim mastima - kolačići, peciva i slične slastice često sadrže i zasićene masti koje povisuju loš (LDL) kolesterol, objašnjava dijetetičarka Patricia Kolesa. Uz to, siromašne su vlaknima, što dodatno povećava rizik od srčanih i moždanih problema.
Pa što onda jesti za zaštitu srca i mozga?
Kalij - neutralizira učinke natrija i snižava tlak. Osim u bananama, nalazi se u grahu, avokadu, lososu i zelenom lisnatom povrću.
Manje soli - previše natrija podiže krvni tlak, glavnog neprijatelja mozga. Većina soli dolazi iz gotove hrane, zato čitajte deklaracije.
Omega-3 masne kiseline - masne ribe poput lososa, skuše i sardina smanjuju upalu, snižavaju trigliceride i podupiru zdrav krvni tlak.
Vlakna - topiva vlakna iz zobi i ječma pomažu u izbacivanju lošeg kolesterola iz tijela i štite krvne žile.
I to vam je otprilike to...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar