« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
cjelovite žitarice

Hrana koja pomlađuje 4.dio

Rafinirana bijela riža, bijeli kruh, bijela tjestenina, bijelo... sve to nas samo deblja i usporava. Cjelovite žitarice ubrzavaju naš organizam i daju nam dugotrajan osjećaj sitosti pa su veliki prijatelj svih dijeta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zdrava prehrana

,

mršavljenje

,

lako mršavljenje

,

hrana koja pomlađuje

,

cjelovite žitarice

,

smeđa riža

,

sito i mršavo

Višegodišnja istraživanja pokazala su da je ova skupina namirnica najbolji prijatelj svih dijeta. Ona uključuje žito, zob, smeđu rižu te kruh ili druga jela napravljena od njih. Jela bogata cjelovitim žitaricama pomažu vam ostati vitkima, a što je najvažnije vlakna vam daju dugotrajan osjećaj sitosti. Njihov nizak indeks koji označava utjecaj različitih ugljikohidrata na razinu šećera u krvi pridonosi lijepoj slici o ovoj prehrambenoj skupini.

Raspon pozitivnog utjecaja na zdravlje širi se u različitim pravcima. Od prevencije dijabetesa, srčanih oboljenja, raka, visokog tlaka sve do zaštite desni. Cjelovite žitarice usko surađuju s vitaminima, mineralima te raznim kemijskim procesima u tijelu kako bi vam omogućile zdraviji rad probave, a time i bolji izgled.

Na tržištu su poznati i mnogi preparati koji zamjenjuju "obične" cjelovite žitarice, ali zašto biste bacali novce kad vam obična smeđa riža može pomoći u jednakoj mjeri? Poznat je i dobar učinak ove vrste namirnica na mozak. Šaka smeđe riže poboljšava pamćenje pa se posebice preporuča starijim osobama. Dakle, bacite se na ovu vrstu prehrane i osjećat ćete se sito, zdravo i pametno.

02.11.2009. 13:20:49
Novi komentar
nužno
nužno