Hrana koja padne na pod može se jesti - ako ju brzo podignete
Kako bi provjerili mit 'pravilo tri sekunde' znanstvenici su promatrali koliko je potrebno opasnim bakterijama da zaraze hranu koja je pala na pod
![Fotografija vijesti Fotografija vijesti](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/12/medium/komp_hrana_free.jpg)
Dok neki zaziru od same pomisli, drugi ljudi nemaju problema s konzumacijom hrane koja im je pala na pod, bilo iz razloga da nisu gadljivi ili podsvjesno vjeruju da ako brzo reagiraju opasne bakterije neće stići zaraziti pali komad.
U zapadnom svijetu uvriježilo se vjerovanje u pseudoznanstveno "pravilo tri sekunde" koje tvrdi da se hrana neće okaljati ako se podigne s poda unutar tri sekunde, no to nikada nije znanstveno dokazano u laboratorijskom eksperimentu. Do danas.
Naime, stručnjaci sa sveučilišta Manchester Metropolitan odlučili su provjeriti istinitost mita tako što su neke od najpopularnijih namirnica (kruh i pekmez, šunku, kuhanu tjesteninu, suho voće i kekse) držali na tlu tri, pet i deset sekundi, a potom provjerili bakteriološku kulturu.
Rezultati su pokazali da je hrana s visokim udjelom šećera i soli najsigurnija za jelo nakon što se podigne s poda jer bakterije teško preživljavaju u tako "negostoljubivom" okruženju. Testovi su pokazali vrlo malo bakterija na svim uzorcima bez obzira na vremenske intervale.
S druge strane, kuhana tjestenina je nakon samo tri sekunde bivanja na podu bila zaražena raznim bakterijama među kojima je bila i klebsiella pneumoniae koja može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, od upale pluća i infekcije urinarnog trakta, a u nekim slučajevima čak i smrti. Razlog je visoki udio vode koja je nužna za razvoj i rast bakterija.
Suhi čajni keksi, zbog očiglednog manjka vlažnosti, pokazali su se kao relativno sigurni za konzumaciju nakon tri, pet i deset sekundi ležanja na podu. Sušeno voće je definitivno postiglo najgore rezultate, svi vremenski intervali su bili dovoljno dugi da uzorci budu zaraženi s klebsiellom te prekriveni s plijesni.
"Na keksima nisu pronađeni štetni organizmi zbog malog udjela vode. Šunka je procesuirano meso koje sadrži sol i nitrate, a oni sprječavaju rast većini bakterija. Bakterije se nisu pojavile na kruhu i pekmezu zbog visokog udjela šećera koji sprječava njihov rast i razvoj", rekla je Kathy Lees, sudionica istraživanja.
Novi komentar