« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
SAVJETI

Hrana koja će vas zasititi, ali ne i udebljati

Obično imate problema sa sastavljanjem jelovnika jer niste sigurni koja hrana ima malo kalorija, a istovremeno je zasitna

Zdrave i fine...
Zdrave i fine... (Arhiva)
Više o

hrana

,

sitost

Dijete ili zdrava hrana? Što god od toga bilo, obično imate problema sa sastavljanjem jelovnika jer niste sigurni koja hrana ima malo kalorija, a istovremeno je zasitna.

No, ima toga, treba se samo sjetiti.. stoga, evo popisa namirnica koje će svakome dobro doći nakon blagdanskog prejedanja...

Avokado - avokado je poznat po visokom udjelu masti, ali riječ je o zdravim masnoćama koje smanjuju kolesterol, pa i rizik od kardiovaskularnih bolesti, te pomažu kod drugih problema poput artritisa

Grčki jogurt i smoothie - ako voće počnete kombinirati s jogurtima i smoothiejima, lako ćete dodati kalcij u svoju prehranu i zasititi se na duže vrijeme. Bobičasto voće odličan je dodatak jogurtima, pruža energiju, a sadrži iznenađujuće malo šećera i puno vlakana, u usporedbi s drugim vrstama voća. Grčki jogurt sadrži dvostruko više bjelančevina, a manje šećera nego običan te se lako kombinira s drugom hranom.

Jabuke, naranče i kruške - jabuke i drugo voće, poput krušaka i naranči, je idealno za suzbijanje apetita jer je puno vlakana i prirodnog šećera, a koristan je izvor održive energije. Istraživanja su dokazala da jedenje jabuke 20 minuta prije obroka smanjuje količinu pojedene hrane tijekom tog obroka. Dakle, uživanje u voću kao svakodnevnom međuobroku napunit će vaš želudac i doprinijeti dnevnim potrebama za unosom voća.

Jaja - jaja imaju visok udio proteina i sadrže svih devet aminokiselina koje pokreću hormone u crijevima te potiskuju apetit i dovode do osjećaja sitosti. Jedno jaje sadrži oko 140 kalorija i 12 grama proteina te, osim suzbijanja gladi, može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Juhe - juhe su idealan odabir za ručak i međuobrok. Utažuju glad i sadrže masu sastojaka punih zdravstvenih blagodati. Juhe se i lagano probavljaju pa su vrlo zahvalne na svakom jelovniku.

Kaše - kaše i zobene pahuljice postale su neizostavne u jelovnicima osoba koje vode zdrav život. Često se konzumiraju za doručak zbog toga što imaju nizak glikemijski indeks. To znači da se glukoza iz ugljikohidrata polako oslobađa u vaš krvotok i sprječava žudnju za hranom. Zdjelicu kaše uvijek možete učiniti zanimljivijom tako da tom jelu dodate orašaste plodove, voće, cimet, med, maslac od kikirikija ili bilo koji drugi sastojak koji volite.

Kokice - kokice su cjelovite žitarice, bogate vlaknima i proteinima. Njihova najbolja značajka je njihov volumen, zbog čega će vas zasititi. Porcija kokica ima manje masnoća i zauzima više mjesta u trbuhu nego, primjerice, ista količina čipsa.

10.01.2021. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.01.2021. 18:27
    juhesitu dobresu pogotovo krem juhe
Novi komentar
nužno
nužno