« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
ZAPAMTITE!

Hormoni i što treba znati o njima

Kada nisu u balansu, čini nam se da sve ide nizbrdo od raspoloženja do stanja kože i kose, kilograma i zdravstvenih problema

Kako vratiti hormone u ravnotežu
Kako vratiti hormone u ravnotežu (Arhiva)
Više o

savjeti

,

hormoni

,

neravnoteža

Hormoni se najčešće spominju u kontekstu promjena kroz koje prolazi žena - bilo da je riječ o prvoj mjesečnici, o trudnoći ili o menopauzi.

No, prema novijim istraživanjima, hormoni na nebrojeno puno načina utječu na naš život. Kada su u balansu to ni ne primjećujemo jer nam sve ide od ruke i izgledamo i osjećamo se sjajno, no kada nisu, čini nam se da sve ide nizbrdo od raspoloženja do stanja kože i kose, kilograma i zdravstvenih problema. 

Nutricionistička biokemičarka dr. Libby Weaver u svojoj knjizi The Beauty Guide: Your Body, Biochemistry and Beliefs piše o utjecaju hormona na ženski organizam, o znakovima koje nam šalje tijelo, a upućuju na hormonalni disbalans te načine na koje hormone možemo vratiti u ravnotežu. 

Što svaka žena treba znati o hormonima?

U našem tijelu djeluje preko 50 različitih hormona. Oni utječu na to ako izgledamo i kako se osjećamo. Ono što mnoge žene ne shvaćaju je da uloga hormona nije da nam otežaju život pa ćemo često čuti, možda se i sami požaliti na PMS ili bilo koje drugo stanje, okrivljujući hormone. No, hormoni su ustvari čudesni elementi našeg tijela - ako su u balansu učint će da se osjećamo i izgledamo fantastično. Problem je kada se dogodi hormonalni disbalans i kada on toliko dugo traje da nam loše stanje postane uobičajneo.

"Žalosti me kada se ljudi, osobito žene, pomire s činjencom da su im hormoni u disbalansu i da im život ne može biti bolji. To je neistina. Puno toga se može učiniti", kaže dr. Weaver.

Kako hormoni utječu na nas?

Hormoni utječu na gotovo sve aspekte života i zdravlja. Hormoni štitnjače, ako su u disbalansu, mogu izazvati konstantni jak umor, neutaživu glad, debljanje, dok poremećeni seksualni hormoni mogu umanjiti libido, utjecati na duljinu menstruacije, duljinu ciklusa i količinu krvarenja.

Mogu utjecati i na raspoloženje - osjećat ćemo se loše, na kožu - akne, suha ili masna koža, koža bez sjaja i na kosu - beživotna, rijetka, tanka lomljiva. Povišena razina hormona stresa izazvat će anskioznost i nesanicu. To su samo neki utjecaji samo nekih od hormona. 

Kako vratiti hormone u ravnotežu?

Kako biste vratili hormone u ravnotežu treba otkriti na koji način je došlo do disbalansa.  Na primjer, ako je višak estrogena rezultat opterećenja jetara morat ćete pomoći svojim jetrima da se oporave, odnosno rasteretiti ih. To konkretno znači da morate detoksicirati tijelo, poboljšasti prehranu i rekreirati se.

"Ako je pak višak estrogena rezultat niskog progesterona zbog oslabljene funkcije jajnika, nećete se fokusirati na jetra, nego na jajnike. Prilagodit ćete prehranu, uzimati vitamine i lijekove koji će pomoći jajnicima da bolje rade i povećaju razinu progesterona", kaže Weaver.


Kako održati hormone u balansu?

Naši hormoni mogu biti izuzetno osjetljivi na stil života koji vodimo, odnosno kronični istres može izazvati disbalans, a on će se vidjeti u krhkoj i beživtnoj koži, kosi, lomljivim nktima, izostanku mjesečnice, debljanju ili rapidnom mršavljenju te lošem raspoloženju. Kako biste održali hormonalni balans, a time i očuvali svoje zdravljemorate se pobrinuti za sebe u svim apsketima svog života.

Osim redovitih liječničkih pregleda, zdrave prehrane, tjelovježbe, kvalitetnog sna nikako ne podcjenjujte važnost onoga što godi vašoj duši - uživajte u hobijima, u prirodi i u društvu osoba koje volite. Radite ono što vas ispunjava jer će vas osloboditi od stresa koji je najveći okidač hormonalnog disbalansa. 

01.10.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno