« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
TAKO JEDNOSTAVNO...

Higijenska dezinfekcija ruku štiti od bolesti

Redovito korištenje antibakterijskog gela smanjuje rizik od problema s prehladama, kašljem i proljevom

dezinfekcija ruku
dezinfekcija ruku (Shutterstock)
Više o

higijena

,

pranje ruku

,

antibakterijski gel

,

dezinfekcija

Zanimljivo istraživanje provedeno je u državnim institucijama njemačkog grada Greifswalda na sjeveroistoku zemlje. Institucije u kojima zaposlenici učestalo komuniciraju s građanima opremljene su antibakterijskim gelovima za dezinfekciju ruku, čime se poboljšala opća zdravstvena slika djelatnika.

U istraživanju, koje je trajalo godinu dana, sudjelovalo je 129 osoba. Polovica (65) je koristila običan sapun, dok su preostali najmanje pet puta dnevno ruke dezinficirali gelom, pogotovo nakon kontakta s klijentima, prije obroka te nakon obavljanja nužde.

>>Male neugodnosti koje mogu postati ozbiljan zdravstveni problem 

Zaposlenici koji su koristili antibakterijski gel imali su tokom godine znatno manje problema s prehladama, kašljanjem i proljevom. U skladu s time, na bolovanja su odlazili rjeđe od svojih kolega koji su ruke prali samo sapunom. "Rizik odlaska na bolovanje zbog želučanih tegoba smanjen je za čak 90%", piše u studiji objavljenoj u časopisu "BMC Infectious Diseases". 

"Dezinfekcija ruku trebala bi postati sastavni dio svakodnevne higijene, pogotovo u javnim ustanovama. Radi se o jeftinoj i efikasnoj metodi kojom se može znatno poboljšati zdravlje", zaključili su liječnici koji se posebno zalažu za uvođenje antibakterijskog gela na blagajnama supermarketa.

25.08.2010. 20:23:00
Novi komentar
nužno
nužno