« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VOĆE POPUT LIJEKA

Grejpfrut - sjajan borac protiv dijabetesa

Naringenin, antioksidant koji grejpfrutu daje gorak okus, imitira učinke dva lijeka koja se koriste u slučajevima dijabetesa tipa 2

grejp grejpfrut dijabetes
grejp grejpfrut dijabetes (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

teristički napad

Grejpfrut bi vam mogao pomoći u prevenciji i borbi s dijabetesom. Tajna njegove snage leži u naringeninu, antioksidantu koji tom voću daje gorak okus. Prema tvrdnjama stručnjaka sa Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu , spomenuti antioksidant može imat jednak učinak kao dva postojeća lijeka koja se koriste u slučajevima dijabetesa tipa 2. Naringenin jednostavno rečeno poboljšava osjetljivost tijela na inzulin. Dijabetes se javlja kada tijelo nije u stanju proizvesti dovoljno tog hormona koji regulira razinu šećera u krvi. Obzirom na tu činjenicu postaje jasno zašto je grejpfrut potencijalno novi saveznik u borbi s dijabetesom.

>> Loš san povećava rizik od dijabetesa

Naringenin ujedno pacijentima pomaže da održe zdravu tjelesnu težinu što je iznimno važno u samim tretmanima  kod dijabetesa. Nakon što s obrokom, naš krvotok se puni šećerima zbog čega jetra proizvode masne kiseline (lipide) koje se dugoročno spremaju. Stoga debljanje dijabetičarima može predstavljati iznimno velik i dodatni zdravstveni problem,a može smanjiti i učinkovitost inzulina.

Međutim, zahvaljujući naringeninu, jetra troše masnoće umjesto da ih spremaju. Znanstvenici tvrde da grejpfrut imitira učinke Fenofibrata i Rosiglitazonea, dva lijeka koji smanjuju količinu lipida i koji se koriste za nadzor dijabetesa tipa 2.

>> Zeleno lisnato povrće smanjuje rizik od dijabetesa

>> Ostanite zdravi i fit uz grejp

Voditelj istraživanja dr. Yaakov Nahmias nazvao je naringenin „zapanjujućim" neprijateljem dijabetesa. Pišući za časopis PloS One dr. Nahmias je naveo da „kemikalije poput naringenina farmaceutska industrija već dosta dugo traži, ali da je njihov daljnji razvoj i preoblikovanje uvijek bilo ometano pitanjima sigurnosti". Međutim, ovo otkriće bi svakako moglo ubrzati rad na novim lijekovima i omogućiti preskakanje postojećih prepreka. Bilo kako bilo, ne smijemo se zavaravati da ćemo konzumacija velikih količina grejpfruta pobijediti dijabetes. Ali škoditi neće.

26.08.2010. 12:30:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mirka
    03.07.2013. 09:37
    moje pitanje je , koliko grejp utice na lekove za dijabetes? jer citajuci o grejpu nalazim komentare da sa grejpom treba biti izuzetno oprezan, obzirom da deluje negativno na medikamente uopste!!
Novi komentar
nužno
nužno