« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BORBA PROTIV BAKTERIJA

Kako spriječiti infekciju mokraćnih puteva

Infekcije mokraćnih puteva mogu biti neugodne i bolne, ali uz nekoliko savjeta možete ih lako spriječiti

infekcija mokraćnih puteva
infekcija mokraćnih puteva (Shutterstock)
Više o

bakterije

,

infekcije

,

Happy Meal

Infekcije mokraćnih puteva najčešće su uzrokovane bakterijom koja se može pojaviti bilo gdje u mokraćnim putevima - bubrezima, mokraćnoj cijevi ili mjehuru. Najčešće su infekcije mjehura i mokraćne cijevi, no mogu se tretirati brzo i lako.

Infekcije mokraćnih puteva su neugodne, neprikladne i bolne, te bi ih trebalo tretirati odmah kako bi se izbjegle ozbiljnije upale bubrega. Žene su osjetljivije od muškaraca zbog kraće mokraćne cijevi gdje bakterija brže dolazi do mjehura i izaziva infekciju.

Postoje i neki simptomi koji uključuju: učestalo mokrenje, osjećaj peckanja prilikom mokrenja, bolno mokrenje, česta potreba za uriniranjem, a da mokraća ne izlazi van, bolovi u donjem djelu trbuha, bolovi u donjem dijelu leđa, lagana vrućica, umor, te tamna, smrdljiva ili krvava mokraća.

>> Bakterije - gdje se sve nalaze

Infekciju mokraćnih puteva spriječit ćete tako da pijete puno vode, kao i slatkog soka od brusnice. Jedite hranu kao što su šparoge, mrkva, zeleno povrće, lubenica, grožđe, grah i hranu bogatu vitaminom C i E za jačanje bubrega i mjehura, te za smanjenje iritacije mokraćnih puteva.

Izbjegavajte alkohol, pušenje, kofein, ocat, rajčicu, brzu hranu i jako začinjenu hranu.
Kako biste smanjili mogućnost infekcije, nakon mokrenja očistite genitalije, isto tako prije i poslije spolnog odnosa. Mokrite čim osjetite potrebu i nikako ne zadržavajte mokraću duže vrijeme.Osim toga, važno je nositi udobno i pamučno donje rublje.

Savjeti-hr.com

24.08.2010. 18:40:00
Novi komentar
nužno
nužno