« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 18 dana
SAVJETI

Godine nisu razlog za manje vježbanja

Osim gubitka ukupne tjelesne masnoće, sudionici studije izgubili su opasnu visceralnu trbušnu masnoću, koja uzrokuje dijabetes, bolesti srca i moždani udar

Svaki dan!
Svaki dan! (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

godine

S godinama nam se radi sve manje, između ostalog i vježbanja - no, to ne bi smjeli izbaciti iz svoje svakodnevne rutine.

Naime, stariji ljudi koji su slijedili niskokaloričnu mediteransku prehranu i vježbali do šest dana u tjednu izgradili su mišićnu masu i izgubili značajnu količinu tjelesne masnoće, prema novoj studiji. Osim gubitka ukupne tjelesne masnoće, sudionici studije izgubili su opasnu visceralnu trbušnu masnoću, koja uzrokuje dijabetes, bolesti srca i moždani udar.

Istraživanje je trajalo osam godina i provedeno je u obliku randomiziranog kliničkog ispitivanja u Španjolskoj. Sudjelovale su 6874 osobe u dobi od 55 do 74 godina. Svi su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili bili pretili, a dijagnosticiran im je i visoki krvni tlak, visoki šećer u krvi, visoki kolesterol i višak sala oko struka.

Polovica ispitanika slijedila je mediteransku prehranu s 30 posto manje kalorija i ograničenim unosom dodanog šećera, keksa, rafiniranog kruha i žitarica, maslaca, vrhnja, prerađenog mesa i zaslađenih pića. Uz to, imali su na raspolaganju dijetetičare, s kojima su se mogli savjetovati tri puta mjesečno, a polazili su i obuku o samokontroli i postavljanju ciljeva.

Ta skupina je zamoljena da s vremenom poveća aerobne vježbe na 45 ili više minuta dnevno te da u rutinu uvede vježbe za poboljšanje snage, fleksibilnosti i ravnoteže.

Preostali sudionici dobivali su općenite savjete tijekom grupnih seansi dva puta godišnje i služili su kao kontrolna skupina.

Skromni, ali značajni nalazi

CNN izvještava da su nakon godine dana sudionici prve skupine izgubili skromnu količinu tjelesne masti, ali značajno više nego sudionici kontrolne skupine. Međutim, kontrolna skupina u drugoj i trećoj godini dobila je tjelesnu masnoću jer su savjeti o prehrani i podrška prestali. 

"Samo su sudionici iz intervencijske skupine uspjeli smanjiti količinu visceralne masti", dodali su znanstvenici u zaključku objavljenom u časopisu JAMA.

Obje skupine dobile su nešto čiste mišićne mase, ali intervencijska je imala povoljniji tjelesni sastav jer su izgubili više masti, napomenuli su autori studije.

Što je mediteranska dijeta?

Mediteranska dijeta promiče konzumaciju namirnica poput cjelovitih žitarica, ribe, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, povrća i orašastih plodova, dok ograničava crveno te prerađeno meso. Studije su pokazale da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti te pomaže u ostvarivanju drugih zdravstvenih prednosti.

21.10.2023. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2023. 09:14
    tako je godine su samo brojke
Novi komentar
nužno
nužno