« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
ZANIMLJIVO

Godine i debljanje nemaju veze s hranom?

Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30. godine, a taj proces zvan sarkopenija ubrzava se oko 40. godine

Problem je u mišićima i metabolizmu
Problem je u mišićima i metabolizmu (Shutterstock)
Više o

debljanje

,

mišićna masa

,

godine

S godinama postaje teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih. Jeste li se ikada pitali zašto se s godinama lakše debljamo? Odgovor koji zapravo nema veze s hranom i prehrambenim navikama doznajte u nastavku teksta.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se s godinama lakše debljamo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čovjeka, kaže dr. Caroline Apovian, direktorica Centra za nutricionizam i kontrolu tjelesne težine u Bostonu i potpredsjednica Udruge za pretilost.

Dio mišićne mase koji je definiran najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim riječima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagorjeti više kalorija. Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30. godine, a taj proces zvan sarkopenija ubrzava se oko 40. godine.

Ako ne poduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definiranu mišićnu masu, naše tijelo trebat će manje kalorija da se udeblja, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zamijenit će masno tkivo, objašnjava dr. Apovian.

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost debljanju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promjene, veća sklonost sjedilačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obveza.

16.07.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno